5 tips voor betere foto’s met je smartphone

Met de opkomst van de smartphonecamera’s lijkt het tijdperk van de spiegelreflexcamera ten einde. De kwaliteit van de gemiddelde ‘telefooncamera’ is de afgelopen jaren ontzettend verbeterd. Daarbij neemt ook de vraag naar (visuele) content toe: als bedrijf wil je gemakkelijk en snel persoonlijke foto’s kunnen delen op sociale media. Je smartphone heb je altijd op zak. Klik, klaar & delen maar…

Als professionele fotograaf prikt Bianca de Bie meteen door de Instagramfilters heen. Niet dat ze ‘tegen’ smartphonecamera’s is. Integendeel. Ze begrijpt heel goed dat bedrijven gebruikmaken van een smartphonecamera. “Het is de ideale manier om snel content te kunnen delen op sociale media. Online zichtbaarheid is tegenwoordig een must. Je kunt eenvoudig en voordelig een beeldbank maken met je smartphonecamera. Dat is sowieso nog altijd beter dan onpersoonlijke stockfoto’s.”

Maar om goede foto’s te maken met je smartphone moet je volgens Bianca wel rekening houden met een aantal zaken:

1. Gebruik nooit de flitser
De flits op je smartphone is geen echte flitser, maar een vreselijk fel lampje. Werkt in het donker prima als zaklamp, maar betekent voor de foto rode ogen en uitgebleekte gezichten.

2. Zoom in met je voeten
Inzoomen met je telefooncamera betekent eigenlijk dat je het beeld digitaal uitvergroot. Dit gaat altijd ten koste van de fotokwaliteit. Ga liever een stapje dichterbij staan. Inzoomen met je voeten dus.

3. Gebruik de zelfontspanner
Als je een selfie neemt, sta je meestal dicht bij de camera, waardoor er minder (achtergrond) details in beeld komen. Door een selfie te maken met de zelfontspanner krijg je meer van de omgeving in beeld. Dit oogt een stuk professioneler.

4. Stel zelf scherp
Smartphones hebben een automatische scherpstelling en gezichtsherkenning. Je kunt de scherpstelling ook zelf bepalen door op een specifiek punt op het beeldscherm te klikken. Last van een wazig beeld? Misschien is het dan tijd om je toestel een keertje schoon te maken. Klinkt simpel, maar wordt ontzettend vaak vergeten.

5. Zorg voor eenheid
Voor een sterk merk is eenheid belangrijk. Voer dit ook door in je fotografie. Kies bijvoorbeeld een bepaald perspectief van waaruit je de foto neemt of werk met een aantal vaste basiskleuren die in elke foto terugkomen. Experimenteer hiermee en kijk wat bij jou past. Of kies voor een specifieke nabewerking. Er bestaan talloze apps, waarmee je foto’s eenvoudig kunt bewerken, maar pas wel op dat het geen fake beeld wordt.

Vervangt de mobiele telefoon straks ook de professionele fotograaf ? Bianca verwacht dat het niet zo’n vaart zal lopen. “Voor ‘snelle’, digitale content volstaat een smartphonecamera prima, maar dat geldt vooral als de (licht)omstandigheden gunstig zijn. Wil je bijvoorbeeld een mooie portretfoto, een foto tijdens de schemering of een bijzondere dieptewerking, dan stuit je met een smartphonecamera op een gegeven moment op de grenzen van de technologie. Daarbij leer je als fotograaf ook om op een bepaalde manier door de lens te kijken, op zoek naar bijzondere composities, zodat er echt een bijzonder beeld ontstaat.” Hiervoor ben je natuurlijk bij Bianca aan het juiste adres.