Alles voor een mooi en waardig afscheid

Zorgen voor een waardig, persoonlijk afscheid dat recht doet aan de overledene en troost biedt aan de nabestaanden. Dat is de kern van de dienstverlening van CVU Uitvaartzorg. Maar hoe doe je dat? “Met respect voor alle levensbeschouwingen en veel aandacht voor kwaliteit”, zegt uitvaartverzorgster Peggy Pellemans. “Het is onze taak om de nabestaanden zoveel mogelijk te ontzorgen, zodat ze zich volledig kunnen focussen op hun rouw en het nemen van afscheid.”

Een goede uitvaart kan de nabestaanden steun en kracht geven. “Wij hebben ervaring met allerlei religies en we zijn er voor iedereen. Als CVU willen we de nabestaanden zoveel mogelijk zorgen en regelwerk uit handen nemen. In de Hoeksche Waard willen de meeste mensen het liefst in hun eigen leefomgeving, dicht bij huis, worden begraven of gecremeerd”, vertelt Peggy. “Maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Omdat we als CVU veel in eigen huis en in eigen beheer hebben, kunnen we optimale zekerheid en garantie bieden.”

Flexibel en bekwaam
Bij CVU zijn de lijntjes kort. Dat zorgt voor maximale flexibiliteit. “We verzorgen uitvaarten vanuit acht vestigingen in de regio Rijnmond, Gouwestreek en Hoeksche Waard. Ons team is hecht; alle medewerkers zijn bekwaam en goed op elkaar ingespeeld. We zijn trots op onze lange historie en ons uitvaartkeurmerk. We werken met eigen uitvaartcentra, eigen uitvaartverzorgers, eigen mensen die de overledene verzorgen en een eigen grafische- en audiovisuele afdeling. Op die manier houden we zoveel mogelijk in eigen hand en kunnen we in korte tijd veel voor elkaar krijgen. Daarbij zijn we dag en nacht bereikbaar. Niet alleen voor een melding van overlijden maar ook voor tussentijds contact als een nabestaande het moeilijk heeft of tegen een probleem aanloopt.”

Tijd voor het rouwproces
Het werk als uitvaartverzorger doet Peggy met overgave en toewijding. “Dit is wat bij mij past, wat ik moet doen. Dat gevoel zit heel diep. Ik doe mijn uiterste best om de wensen van de nabestaanden te realiseren. Soms zijn mensen zeer uitgesproken, maar dat is niet altijd zo. Dan moet ik proberen om op de juiste manier ook die onuitgesproken wensen boven water te krijgen. Een deel van mijn werk bestaat dus uit goed luisteren. Zo krijg ik een gedetailleerd beeld van de persoonlijkheid van de overledene en de manier waarop de nabestaanden de uitvaart willen vormgeven. Na de bespreking blijf ik contactpersoon en wordt alles in samenwerking met mijn collega’s tot in de puntjes uitgewerkt. Zaken waar de familie nog even over na moet denken, bespreek ik op een later moment. Niet alles hoeft in één keer. Er moet ook voldoende tijd zijn voor het rouwproces.”

Meer aandacht voor duurzaamheid
Het geeft Peggy veel voldoening als een uitvaart exact de vorm krijgt die de nabestaanden voor ogen hebben. “Ik vind het mooi en bijzonder om mensen te mogen begeleiden op een heel kwetsbaar moment in hun leven. En bij CVU stopt de begeleiding ook niet abrupt nadat de uitvaart heeft plaatsgevonden. Ook daarna houden we nog even contact met de nabestaanden en bieden we nog een stukje nazorg, als daar behoefte aan is.” Wat Peggy opvalt, is dat er tegenwoordig veel meer dan voorheen rekening wordt gehouden met het karakter van de persoon die is overleden.

De dierbare staat centraal en dat maakt het afscheid diepgaander en persoonlijker. Ik zie nu bijvoorbeeld regelmatig dat de nabestaanden bij de catering kiezen voor iets dat te maken heeft met de overledene. Muziek en PowerPoint presentaties zijn eigenlijk al helemaal niet meer weg te denken tijdens de dienst. Verder is er in deze tijd beduidend meer aandacht voor duurzaamheid”, stelt Peggy.

Zorgen voor waardevolle herinneringen
“Zo wordt er nu vaak bewust gekozen voor een bepaald soort kist vanwege de impact op de natuur en de gezondheid van de aarde. Maar duurzaamheid kan nog veel verder gaan. Denk aan het gebruik van elektrische auto’s en biologische bloemen. Op alle fronten denken wij mee met de nabestaanden. We bieden maatwerk en zorgen voor een passende begra fenis of crematie zodat mensen op een mooie en persoonlijke manier herdacht kunnen worden. Zorgen voor waardevolle herinneringen, ondanks al het verdriet. Dat is de kracht van CVU.”

Wil je weten wat CVU voor jou kan betekenen? Neem dan voor een persoonlijk gesprek contact met ons op.