Andere tijden, andere uitvaartmogelijkheden

CVU Uitvaartzorg heeft sinds 2017 een kantoor in Maasdam, maar wist je dat het bedrijf al sinds 1933 uitvaarten verzorgt? Er is sindsdien veel veranderd. Het traditionele kopje koffie met een plakje cake maakt steeds vaker plaats voor hoogwaardige catering en een duurzame uitvaart lijkt voor veel mensen de nieuwe standaard. Maar één ding is bij CVU al 88 jaar onveranderd: ze stellen alles in het werk voor een uitvaart die bij je past.

Een passend afscheid had in 1933 weliswaar een iets andere lading. CVU werd destijds opgericht als ‘Algemeene Coöperatieve Begrafenisvereniging Rotterdam’. De vereniging had als doel om paal en perk te stellen aan de absurd hoge tarieven die toen gebruikelijk waren in het uitvaartwezen. Voor de gewone arbeider was een uitvaart eigenlijk onbetaalbaar. De vereniging wilde een einde maken aan deze ongelijkheid met een uitvaart die past bij elk budget. Vandaag de dag bestaat die mogelijkheid nog steeds. Ook als er een beperkt budget beschikbaar is, kan CVU van dienst zijn.

Andere tijden
Een passend afscheid anno 2021 gaat meer over een uitvaart waarmee mensen worden herdacht zoals ze zijn. “De mogelijkheden zijn tegenwoordig haast onbegrensd,” weet Heidi Hendricks uit ervaring. Zij werkt al jaren als uitvaartverzorgster bij CVU. “Bij ons is niks standaard. Geen mens is hetzelfde en daarmee is ook geen uitvaart hetzelfde. Je merkt dat uitvaartwensen de afgelopen jaren zijn veranderd. Het is allemaal veel informeler geworden. Natuurlijk serveren we nog steeds koffie en cake, maar we organiseren tegenwoordig ook een compleet verzorgde catering met luxe hapjes. Ook in tijden van corona is hierin nog veel mogelijk, hoewel het aantal bezoekers bij een uitvaart al enige tijd beperkingen kent. Corona heeft er trouwens ook toe geleid dat mensen een intieme plechtigheid meer zijn gaan waarderen. Dit merk ik aan de reacties na afloop. Er wordt ook veel meer gebruikgemaakt van de livestream. En ondanks corona is met een creatieve aanpak nog steeds een passende uitvaart te verzorgen. Denk aan een kleurrijk beschilderde kist, live muziek of een bijzondere locatie voor het opbaren van de overledene. Dit hoeft niet perse thuis of in het uitvaartcentrum, maar kan bijvoorbeeld ook in een werkplaats of atelier waar iemand graag of veel kwam.”

Duurzame uitvaart
“Er komt ook steeds meer belangstelling voor een duurzame uitvaart. We zijn hiervoor aangesloten bij Stichting GreenLeave, een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers die streven naar 100% duurzame uitvaarten. Een duurzame uitvaart gaat uit van zeven kernprincipes, onder andere gericht op goed werkgeverschap, duurzame bedrijfsvoering en duurzame inkoop. Voor wat betreft duurzame inkoop kun je denken aan biologische catering, een rouwfiets of elektrische rouwauto, een kist van Hollands hout en boeketten afkomstig van een duurzame bloemist.’’

Goodbyes®
“Beslist eigentijds is onze fraaie herinneringsbox. In plaats van een condoleanceregister kunnen mensen ook hun wensen achterlaten op speciale kaartjes. Deze zogeheten Goodbyes® verzamelen we in een gesloten box. Je merkt dat mensen zich hierdoor vrijer voelen om iets openhartigs op te schrijven. In de box verzamelen we ook andere tastbare herinneringen, zoals het gedenklint, een kaarsje met de naam van de overledene en de rouwkaart. Nabestaanden kunnen de box thuis in alle rust bekijken.”

Voorgesprek
Naast een verscheidenheid aan uitvaartmogelijkheden biedt CVU verschillende diensten op het gebied van voor- en nazorg. Heidi: “We bieden zowel voor, tijdens als na de uitvaart praktische en emotionele ondersteuning. Tijdens een voorgesprek geven we mensen duidelijkheid en inspiratie over de mogelijkheden en kosten. Ik merk dat hier in deze onzekere coronatijd nog meer behoefte aan is dan voorheen. Maar ook zonder corona is een voorgesprek heel waardevol. Door samen met je naaste(n) stil te staan bij je uitvaartwensen, neem je veel onzekerheden weg. Achterblijvers worden na het overlijden overmand door emoties. Hierdoor is het vaak extra lastig om keuzes te maken. Een voorgesprek biedt houvast en rust.”