Column Annet Kooij-Vermeer

Samen met Annelijn de Bakker-Melissant en Nathalie van Prooijen-Pille is Annet namens gemeente Hoeksche Waard het aanspreekpunt voor ondernemen in de regio. In haar gastcolumn deelt Annet interessante ontwikkelingen, actualiteiten en belangrijke inzichten die van belang zijn voor het bedrijfsleven in de Hoeksche Waard.

Samen op weg!

Als dochter van een Hoeksche Waardse transportondernemer ben ik letterlijk opgegroeid tussen de vrachtwagens. Ik weet als geen ander hoe belangrijk de bereikbaarheid van de Hoeksche Waard voor ondernemers is. Het afgelopen jaar is er nog nooit zoveel geschreven over bereikbaarheid en dat terwijl we met z’n allen thuis zaten. De Haringvlietbrug, Kiltunnel, Heinenoordtunnel, de N489: daar is dit jaar behoorlijk veel over te doen geweest. Allemaal onderwerpen waar we vanuit team ondernemen van gemeente Hoeksche Waard vanuit economisch perspectief over meedenken en adviseren.

De logistieke sector is letterlijk en figuurlijk altijd in beweging. En zórgt voor beweging. Als de logistiek stilvalt, stagneert de economie en wordt er ook in de Hoeksche Waard niet gebouwd, worden winkels en horeca niet bevoorraad, worden er geen pakketjes bezorgd en kan er niet geoogst worden. We staan samen voor de opgave om mobiliteit veiliger, lichter, schoner en slimmer te maken. Een grote transitie die vraagt om goede samenwerking. Een mooi voorbeeld van deze samenwerking met agrarische ondernemers is de campagne “modder op de weg”. Deze campagne vraagt om wederzijds begrip. In de oogsttijd is er meer dan anders landbouwverkeer op de weg en daarbij kan het gebeuren dat er een dikke laag modder op de weg ligt. Het lukt niet altijd om de modder meteen weer weg te halen. Zeker in combinatie met regen kan de weg glad worden. Dit geeft slipgevaar. De oogsttijd vraagt daarom om extra oplettendheid. Ligt er modder op de weg: rijd dan voorzichtig, neem gas terug of stap af als je op de fiets of de scooter bent.

Maar bij mobiliteit kun je bijvoorbeeld ook denken aan de manier waarop werknemers tussen banen bewegen. Ondernemers in de Hoeksche Waard staan te springen om goede arbeidskrachten. Daarom hebben ondernemers, onderwijspartners en de gemeente hun krachten gebundeld, met als resultaat het platform werkenenlerenindehoekschewaard.nl. Heb je als ondernemer vacatures of wil je studenten kennis laten maken met je bedrijf of branche? Je leest hierover meer op pagina 24.

Met “Ondernemerscafé on toer” bezoeken Ondernemersvereniging Hoeksche Waard (OHW) en het Startersnetwerk Hoeksche Waard iedere maand een ondernemer en worden ondernemers uit de buurt uitgenodigd. Met als doel om op kleine schaal in gesprek te gaan met de ondernemers, kennis te delen en informatie op te halen. Mobiliteit is dus meer dan alleen goederen van A naar B verplaatsen, het is ook in open relatie staan met die andere plek. Als accountmanagers van gemeente Hoeksche Waard verplaatsen wij ons graag ín een ander. Door samen te kijken naar uitdagingen en kansen zetten we nieuwe initiatieven in beweging. Annelijn de Bakker, Nathalie van Prooijen en ik vinden graag samen met jou de juiste weg!