De hele wereld kijkt door een Hoeksche bril

Haar Hoeksche leesbrillen veroveren de wereld. Maria Poortvliet-Nobel, bedenker van ‘Hoeksche Brillen’ kan het zelf nog niet echt bevatten. “Dit had ik nooit durven dromen! Van over de hele wereld bestellen mensen mijn leesbrillen.”
Maria werkte hiervoor tien jaar bij een brillenzaak. Toen ze kinderen kreeg, laste ze een werkpauze in. Maar stilzitten was er niet bij. Vanuit huis hield ze zich bezig met de in- en verkoop van restpartijen. “Ik verkocht van alles, zoals slippers, trouwjurken én leesbrillen. Dat liep erg goed. Vooral in Nederland. De volgende stap was dan ook de internationale markt. Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik Etsy, een internationale marktplaats voor zelfgemaakte producten. Dit bracht me op het idee van een eigen leesbrillenlijn.”

Trendy leesbril
“Ik wilde niet zo’n standaard ‘Hema-bril’, maar een opvallend en eigentijds design. Vanuit mijn ervaring weet ik wat de trends zijn in de brillenmode. Daarnaast is het belangrijk dat de vorm van het montuur past bij verschillende gezichtsvormen. Verder wilde ik een matte afwerking, dat is helemaal van nu. Uiteindelijk kwam ik in contact met een fabrikant. Ik kreeg drie demomodellen opgestuurd. Dat was zo’n gaaf moment. Mijn eigen bril, ik was meteen verliefd.”

Sprong in het diepe
“Het was nu of nooit. Ik zat thuis met een baby van drie maanden in coronatijd. Dan heb je tijd over. Ik bestelde mijn eerste grote order. Ik mocht de brillen een code geven. Ik koos voor CJ 3267. De voorletters van mijn kinderen en de postcode van Goudswaard, mijn woonplaats. Hoeksche Brillen is sindsdien een feit en met succes. Mijn leesbrillen gaan de hele wereld over. Inmiddels heb ik heel wat brillen verkocht. 95 procent van de orders gaat naar Amerika, maar ik heb ook bestellingen uit onder andere Australië, Japan, Canada en Griekenland. Dit had ik echt nooit durven dromen.’’

Groeten uit Holland
Maria maakt van elke leesbril die ze verstuurt een bijzonder pakketje. “De brillen gaan in een Hoeksche Brillenhoesje en bestellingen naar het buitenland worden altijd voorzien van een ‘groeten uit Holland’-kaartje. Op dit moment voer ik gesprekken met PostNL voor een zakelijk account. Het wordt nu echt hè. Voorlopig doe ik alles nog zelf, maar wie weet wat de toekomst brengt. Inmiddels werk ik ook samen met een Franse leverancier en liggen er ideeën voor een volgende Hoeksche lijn. Daarnaast lijkt het me leuk om ook meer in de eigen regio te doen. Ik werk aan een webshop en heb contact met verschillende restaurants over een Hoeksche leesbrillenbox. De box moet nog gemaakt worden. Hier zie ik ook mogelijkheden voor een lokale samenwerking.”