De kersenkas staat nog steeds als een (glazen) huis!

Hoe onderneem jij?

In deze rubriek vertellen Hoeksche ondernemers over hun mooie momenten, uitdagingen en toekomstplannen. Dit keer het woord aan Edwin Esmeijer en Esther Noot, eigenaren van Vers Hoeksche Waard, onder andere bekend van het befaamde pop-up restaurant in de kersenkas.

Er was aan het begin van het seizoen sprake van een samenwerking met een andere partij, maar deze ging uiteindelijk toch niet meer door. Wat betekent dit in de praktijk voor de kersenkas ?
We waren op zoek naar een zakelijke partner. Hierdoor zou er tijd en ruimte ontstaan voor verdieping van al onze andere ondernemersplannen rondom de beleving in de kersenkas. Daarnaast hebben wij ook nog een gezin met drie jonge kinderen te runnen, dus altijd handen en tijd tekort. Het partnerschap bleek alleen toch niet zo uit te pakken als van tevoren bedacht. Wij gaan dus gewoon op dezelfde voet verder, namelijk met z’n tweeën.

Wat heeft dit voor gevolgen voor de kersenkas?
Het concept van de kersenkas staat als een (glazen) huis! Daar verandert niets aan, maar om uitvoering te kunnen geven aan onze andere plannen, moesten we op zoek naar een nieuwe oplossing. We hebben nu voor de helft van de week een super lieve nanny voor thuis aangenomen! Het blijft keer op keer een enorme uitdaging om een horecaleven te combineren met privé. Nu hebben wij best of both worlds: we volgen ons hart in het ondernemen en hebben doordeweeks tijd om betrokken te zijn bij het leven van onze drie jongens.

Hoe ervaren jullie het ondernemen?
We hebben een fantastisch concept, maar het is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn. Integendeel. Zeker de eerste paar jaar, toen
de twintig kisten met afwas ‘s nachts nog in de aanhanger mee naar huis gingen, waren er echt wel eens momenten dat wij dachten:
en waarom hadden wij die goede banen ook alweer opgezegd? Voor welke liefde of passie? Maar toch, als er dan weer een lovende re- censie op social media of een bericht in onze inbox verscheen, waarin de gasten ons bedan- ken voor de fantastische avond, zijn wij weer helemaal gevuld met energie en super voldaan. Dat is tenslotte waar wij het voor deden en nog steeds doen.

Hoe hebben jullie dat dan gedaan in de afgelopen twee zware coronajaren?
We stonden op de overleefstand. En heel snel ‘doorondernemen’, anders zou je nog verbitterd raken… Wij hebben bijvoorbeeld een extra zekerheid voor ons restaurant inge- bouwd, namelijk een ticketsysteem. Je betaalt bij het maken van de reservering een klein voorschot per persoon. Dit wordt uiteraard op de rekening in mindering gebracht. De tickets staan vrij op naam en kunnen bij onverwachtse verhindering altijd worden doorgeven aan vrienden of bekenden.

Ondernemen in een werkende kas, dat geeft ook beperkingen, bijvoorbeeld met oog op toekomstige groei. Hoe gaan jullie hiermee om?
Wij kunnen én willen niet groter. Deze locatie is veel te bijzonder. Het is klein en intiem met veel persoonlijke aandacht, en juist dat is schaars is tegenwoordig. Bovendien zijn wij het enige restaurant in Nederland dat in een werkende kas gevestigd zit. Off the grid, zonder enige vorm van voorzieningen, laat staan luxe, streven we naar een gastronomisch diner op sterrenniveau. Stroomstoringen, overstromingen, koelingen uitgeslagen door zware waterslangen, natte klei, opstuivend zand, hittegolven of extreme kou; wij hebben het allemaal meegemaakt. Door schade en schande zijn wij dan ook zeker wijs geworden. Wijs genoeg om te beseffen dat deze idyllische plek er eentje is om te koesteren. Wij krijgen gasten van heinde en ver. Zij ervaren de magie en de puurheid van de plek, in combinatie met het smaaksensationele eten, als onvergetelijk. Ook al zijn ze overal ter wereld al geweest.

Jullie vertelden net over een verdieping van het concept van de kersenkas. Wat houdt dat precies in?
Mede door het wow-effect van de kersenkas, willen we de bijzondere beleving verder uitbreiden met onder andere overnachtings- mogelijkheden, een winterrestaurant met grill om op open vuur te kunnen koken en een webshop met al onze producten. De webshop is inmiddels live, zodat gasten de beleving van de kas als het ware mee naar huis kunnen ne- men. Hier vind je onder andere handgemaakt servies, alles voor een prachtig gedekte tafel, (buiten-)meubels, exclusieve verzorgingspro- ducten en luxe delicatessen. Er is ook één slaapkamer bijna af, met een wel heel bijzonder bed, mede mogelijk gemaakt door een geweldige samenwerking met Slaapboulevard Kwakernaat. En de mega grill wordt op dit moment in Spanje op maat gemaakt voor ons. Kortom, het (ondernemers) bloed blijft kruipen, waar het niet gaan kan!