DE ZEELAND: GROOTSCHEEPS GENIETEN OP HET WATER

Puttershoek is de thuishaven van het prachtige zeilschip De Zeeland. Het is het enige zeilcharterschip in Nederland dat volledig rolstoeltoegankelijk is. “Met De Zeeland willen we een bijzondere dag uit voor iedereen mogelijk maken,” aldus beheerder Peter van ‘t Wout.

Peter zit zelf in een rolstoel en heeft een maritieme achtergrond. In 2014 kwam het schip via via op zijn pad. “Het schip was al grotendeels rolstoltoegankelijk gemaakt door de vorige eigenaresse. Na haar overlijden raakte het schip in verval. Ik zag dat als een mooie kans om haar werk voort te zetten en een schip te maken dat voor iedereen toegankelijk is. Met behulp van vrijwilligers zijn we hierin geslaagd. Met de Zeeland willen we voor mensen met een beperking alle drempels wegnemen. Fysieke drempels én financiële drempels. We werken toe naar een optimale bereikbaarheid van het schip. Dit begint al aan wal. Het is van belang dat mensen dichtbij kunnen parkeren en gemakkelijk aan boord kunnen komen. Op het schip kan iedereen, dus ook mensen in een rolstoel, vrij bewegen. Ze kunnen zelfs vanuit hun rolstoel de kapitein helpen met sturen. Daarnaast nemen we ook financiële drempels weg, door de tarieven laag te houden. Dit bereiken we door financiering vanuit de winst van onze commerciële vaarten en fondsverwerving.”

FEESTJE VOOR HET GOEDE DOEL
Met commerciële vaarten doelt Peter op feesten en evenementen. Het zeilschip biedt een uniek podium voor dit soort festiviteiten. Sinds vorig jaar is De Zeeland ook een officiële trouwlocatie. Peter en zijn team halen alles uit de kast voor een onvergetelijke beleving op het water. Alles is bespreekbaar en kan geregeld worden. Van catering tot (live) entertainment. Of wat denk je een uniek ‘Titanic-fotomomentje’ op de boeg van het schip? “De winst uit feesten en partijen komt
ten goede van de stichting. Met een feestje op De Zeeland draag je dus bij aan het goede doel. Zo krijgt een bedrijfs- of trouwfeestje nog meer betekenis.”

TROSSEN LOS
Door corona vallen alle feestjes in het water en ligt het schip al ruim een jaar stil. “Maar het onderhoud en de kosten aan het schip draaien wel door,” peinst Peter. “Gelukkig krijg ik veel hulp van vrijwilligers om het schip in topconditie te houden. Als het straks weer mag, gaan de trossen meteen los. We kunnen niet wachten om onze gasten te verwelkomen.”