DJ Taz: “Ik hoef geen Martin Garrix te worden, ik ben heel gelukkig zo”

 

Hij trad op voor defensie in de woestijn van Jordanië, vloog naar Saoedi Arabië voor een Koningsdagparty voor het Nederlandse consulaat en stal de show tijdens Heerhugowaard Live, waar hij het feest op gang hield tussen de optredens door van onder andere Jeroen van der Boom en BLØF. Anastas Kapogiannis uit Oud-Beijerland, bekend onder de artiestennaam DJ Taz, weet als geen ander hoe je een succesvolle set moet neerzetten. Toch blijft hij er zelf heel ‘gewoontjes’ onder. “Ik wil geen Tiësto of Martin Garrix worden. Ik ben heel gelukkig zo.”

Het is voor velen een jongensdroom. Net als Tiësto of Martin Garrix de hele wereld overvliegen om te draaien op de meest waanzinnige festivals. Optreden met grote namen en onthaald worden als de ster van de avond. Droom je daar ook niet stiekem van? DJ Taz krijgt deze vraag vaker, maar hij vindt het goed zo. “Ik heb een mooi huis, een leuke auto, een lieve vriendin en geen stress. Ik ben blij met wat ik heb. Natuurlijk lijkt het me leuk om een keer voor een megapubliek op te treden. Hoe groter het publiek, hoe lekkerder ik ga, maar het leven van een bekende dj kent ook een keerzijde. Er komt zoveel druk bij kijken. Een volgepropt tourschema en altijd maar moeten. Ook als je een keer geen zin hebt. Ik doe alleen wat ik echt leuk vind. Laatst kreeg ik een grote aanvraag om te draaien tijdens een Oktoberfest. Dat past niet bij me, dus ik heb ‘nee’ gezegd. Er is niemand die me zegt wat ik moet doen. Die vrijheid vind ik heerlijk.”

Mee met pa

Anastas groeide op in de muziek. Zijn vader speelde in de band en ging later aan de slag als solozanger. Anastas ging vaak met zijn vader mee om te helpen met op- en afbouwen. “Als mijn vader klaar was met zingen of even een pauze nam, mocht ik de muziek aanzetten. Zodra ik op het ‘play’ knopje drukte, begonnen mensen te dansen. Ik denk dat toen het zaadje is geplant. Ik kreeg mijn eerste dj-setje en mocht op een gegeven moment tijdens de pauzes van mijn vader zelf muziek maken. Mijn eerste eigen optreden was tijdens het schoolfeest van de RSG. Er werd altijd een dj ingehuurd en op een gegeven moment heb ik de stoute schoenen aangetrokken en aan de directie gevraagd of ik mocht draaien. En zo gebeurde het.”

“Zodra ik op het ‘play’ knopje drukte, begonnen mensen te dansen.”

Muziekwinkel

Anastas was toen een jaar of veertien en zijn artiestennaam ‘DJ Taz’ was geboren. “Iedereen noemde me altijd Tas,” vertelt hij. “Ik heb er Taz van gemaakt, want dat staat leuker. Een klasgenoot van de RSG heeft mijn logo ontworpen. Dat gebruik ik nu nog steeds. Van het een kwam het ander. Vanaf mijn zestiende draaide ik in Moods en Mozaiq [destijds populaire clubs in Oud-Beijerland] en er kwamen steeds meer boekingen bij. Ik werkte hiernaast ook nog in een muziekwinkel in Rotterdam. ‘s Nachts draaide ik op het Stadhuisplein, sliep een uurtje bij een collega op de bank en ging dan weer door naar de muziekwinkel. Hier ontmoette ik onder andere Afrojack, Oliver Heldens en Nicky Romero. Ze wilden door mij geholpen worden, omdat ik precies begreep waar ze naar op zoek waren. Dan raak je natuurlijk met elkaar aan de praat en al snel ontdekte ik dat het leven van een bekende dj niet altijd even prettig is. Als buitenstaander zie je vaak alleen de leuke dingen, maar veel van deze jongens zijn op hun bek gegaan. Oververmoeid door altijd maar te moeten blijven presteren. Dat zou mij niet gebeuren en zo sta ik er nog steeds in. Ik ben tevreden met wat ik doe en wat ik heb.”

Internationaal

In zijn tienerjaren werd Anastas vaak door zijn moeder weggebracht als hij moest draaien. Of hij ging met het openbaar vervoer. Toen hij zijn rijbewijs haalde, ging er een wereld voor hem open. Al snel kwamen er boekingen vanuit het hele land binnen en tegenwoordig is Anastas ook steeds vaker te vinden in buitenlandse clubs, onder andere in Albufeira en Mallorca. Hij reisde ook naar Jordanië waar hij mocht draaien voor de Nederlandse militairen die daar waren gestationeerd. “De force protection kwam ten einde en defensie organiseerde voor de militairen een eindfeest. Ik had van te voren geen idee wat ik kon verwachten midden in de woestijn, maar het werd een enorm feest. De ontlading was zo groot. Dit moment vergeet ik nooit meer. Een ander bijzonder moment is mijn set voor het Nederlandse consulaat in Saoedi Arabië in het kader van Koningsdag.”
Het is natuurlijk heel gaaf als je voor dit soort feestjes gevraagd wordt, maar Anastas is misschien nog wel het meest gelukkig als hij mag draaien in zijn eigen home town. “Ik draai vaak in Café Het Hart en Bar Paco. Ik loop fluitend naar mijn werk toe en word altijd warm ontvangen door het publiek. Ik bouw een feestje en na afloop wandel ik weer fluitend naar huis. Wat wil een mens nog meer?”

“Ik loop fluitend naar mijn werk toe en ga er fluitend vandaan. Wat wil een mens nog meer?”

Feestgarantie

Van club en bedrijfsfeest tot bruiloft: DJ Taz zorgt altijd en overal voor een geslaagde party. Dat blijkt wel als de crew van een bekende artiest komt vragen of je het misschien wat rustiger aan kunt doen. Anastas lacht en vertelt: “Tijdens Heerhugowaard Live draaide ik tussen de optredens door van onder andere BLØF, Jeroen van der Boom, Snelle en Rolf Sanchez. De tent stond compleet op z’n kop en iedereen ging uit z’n dak tijdens mijn set. Eén van de bekende artiesten was bang dat hij hier niet tegenop kon, dus kreeg ik de vraag om me een beetje in te houden. In de auto naar huis heb ik me rot gelachen; een BN’er die zenuwachtig wordt van een dj uit Oud-Beijerland…”

Eigen sound

Dat klinkt als een mooi compliment, maar Anastas blijft er heel nuchter onder. “Ik heb gemiddeld 175 boekingen per jaar. Afgelopen februari draaide ik een week in een club in Val Thorens. Normaal kom je bankroet terug van wintersport, maar ik neem geld mee naar huis. Ik kan hier prima van leven en ben gelukkig met wat ik doe. Naast mijn werk als dj run ik samen met mijn ouders M Rental, een verhuurbedrijf voor de complete inrichting van feesten en events. En de dj? Die kun je natuurlijk ook ‘huren’. Het is een goede combinatie. Overdag ben ik vooral druk bezig met het voorbereiden van mijn sets. Ik speur het internet af op zoek naar inspiratie. Ik vind het belangrijk om origineel te blijven. Binnen deze markt vissen we allemaal in dezelfde vijver wat muziek betreft, maar ik denk dat ik wel een geheel eigen sound heb ontwikkeld. Ik draai ook nooit meer dan twee keer dezelfde mix. Zelfs niet als ik op verschillende locaties draai. Dan kun je net zo goed een robot aan het werk zetten. Ik wil blijven vernieuwen en verrassen en voelen dat ik leef, met volle teugen.”

Op zoek naar een dj met feestgarantie voor jouw bedrijfsfeest of event? Check www.djtaz.nl voor meer informatie.

Instagram DJ Taz: @djtazofficial

Lees hier meer inspirerende verhalen uit het magazine: Hoeksche Zaken 2023-1