Een bestseller: Johnny en de chocoladefabriek

Ga mee op avontuur in de chocoladefabriek van Johnny Doodle en ontdek hoe een ‘Rotterdamse reep’ de wereld verovert. Dit klinkt een beetje als de eerste bladzijde uit de bestseller van Roald Dahl ‘Sjakie en de chocoladefabriek’. Een bestseller is het in ieder geval en achter het chocolademerk gaat een ambitieus en inspirerend verhaal schuil. Lees je mee?

Johnny Doodle vertelt het verhaal van de creatieve entrepreneur Johan van Schaften die in 2015 een Rotterdamse chocoladefabriek kocht. Bij toeval raakte hij over zijn chocolade ambitie aan de praat met Joshua Schaap, die net was afgestudeerd in voedingsmiddelentechnologie. Het was een match made in heaven. Joshua blijkt een echte Willy Wonka en is een briljante chocolademaker. Johan is de man met goede ideeën én een duidelijk doel: de kwaliteit en belevenis van de chocolatier betaalbaar en toegankelijk maken voor iedereen. Joshua ging de uitdaging aan en met succes. Het resultaat was een premium reep chocolade, gemaakt van UTZ-gecertificeerde cacao met 100% cacaoboter, bestrooid met de lekkerste toppings voor een verrassende smaaksensatie. Johnny Doodle was vanaf dat moment een feit en nadat ook de supermarkten waren overtuigd van Joshua’s bestrooide smaakbelevingen, draait de productie op volle toeren.

DAT SMAAKT NAAR MEER
Bij Johnny Doodle doen ze geen concessies aan smaak. Kenmerkend voor de repen zijn de toppings en unieke smaakcombinaties. “In plaats van ingrediënten te vermengen met de chocolade, strooien we de ingrediënten op de reep,” licht Joshua toe. “Dit klinkt eenvoudig, maar bij de productie komt veel techniek kijken. Dit geldt ook voor het bepalen van de juiste smaakcombinaties. We letten hierbij niet alleen op smaak, maar ook op structuur en smelttrajecten. Neem bijvoorbeeld onze Milk Fudge & Brownie, waarin zoetigheid en zachte texturen elkaar afwisselen en smaken elkaar uitstekend complementeren. Bij elke hap die je neemt word je verrast door een nieuwe smaaksensatie. Daar wil je van blijven eten.”

SAMEN GROEIEN En dat blijkt, want al snel werd de chocoladefabriek in het Rotterdamse Beverwaard te klein. Medio 2018 verhuisde de productiemaatschappij (The Chocolate Factory) naar Heinenoord. In slechts drie maanden was de nieuwe locatie operationeel. “Een bizarre prestatie,” blikt Melanie Henzing, marketing manager, terug. “Er was alleen maar een hal, dus we moesten echt alles vanaf nul opbouwen. De nieuwe locatie biedt veel voordelen. De aanrijroute is perfect, we worden omringd door mooie bedrijven en we hebben ruimte om te kunnen groeien. De fabriek staat nooit stil en we gaan maar door. Hierdoor hebben we nog geen tijd gehad om onze buren beter te leren kennen. Maar hier komt snel verandering in. We gaan binnenkort eerst maar eens langs met een paar lekkere repen chocolade. En wie weet waar deze ontmoetingen toe leiden. Misschien brengen we wel een echte Hoeksche Waardse reep op de markt. Aan ambities, goede ingrediënten en creativiteit in ieder geval geen gebrek.” Dit verhaal is nog lang niet afgelopen…