Een kijkje door de lens van Bianca de Bie Fotografie

Ze is voor veel ondernemers in de Hoeksche Waard inmiddels een bekend gezicht, alhoewel ze vaak ‘verstopt zit’ achter de lens van haar camera. Bianca de Bie maakt voor Hoeksche Zaken veel foto’s van ondernemers. “Het is zo tof om bij al die verschillende bedrijven langs te gaan en al die gepassioneerde verhalen te mogen horen. Aan mij de eer om deze verhalen visueel vast te leggen.”

De van origine architectuurfotografe heeft inmiddels al bijna tweehonderd bedrijfsrapportages gemaakt. ‘’Mijn doel is om mensen op een natuurlijke, ontspannen manier in hun werksetting vast te leggen. Dat is zeker niet altijd achter het bureau of voor het pand,” benadrukt Bianca. “Liever niet zelfs. Ik zoek bij voorkeur naar een originele locatie. Natuurlijk moet de setting wel bij de ondernemer en zijn of haar werk passen, maar door iemand buiten de eigen omgeving te portretteren, ontstaan vaak de meest spontane foto’s.”

 

Liefde voor architectuur
Vanuit haar ervaring als architectuurfotograaf werkt Bianca met spannende composities en speelt ze met het licht. Dit zie je ook duidelijk terug in de foto bij dit artikel, geïnspireerd op het aanvankelijke thema ‘bereikbaarheid’, waarbij haar persoonlijke voorkeur uitgaat naar zwart-witfoto’s. “Bij architectuurfotografie is het lijnenspel heel belangrijk. Ik merk dat ik op dezelfde manier portret- en productfoto’s maak. Er ontstaat een spannend en eigentijds geheel. Zonder dat het too much wordt en van het onderwerp afleidt. Ik denk dat ik hierdoor wel een heel eigen stijl ontwikkeld heb.”

 

Feest
Bianca geniet van haar werk. “Ik vind het fantastisch om bij al die verschillende bedrijven langs te gaan. Al die inspirerende ondernemersverhalen geven me energie. En ik kom als fotograaf op de leukste plekjes. Van een kijkje in de keuken bij het Restaurant ’t Land van Wale en de chocoladefabriek van Johnny Doodle tot de werkplaats van een bevlogen meubelmaker. Boven op een gammele stelling, liggend op de grond of met mijn laarzen aan door de modderige akkers. Ik ga heel ver voor het perfecte plaatje. Dat levert vaak hilarische momenten op, maar dat zorgt wel meteen voor een ontspannen sfeer.” De meeste mensen gaan niet graag op de foto, maar met haar vrolijke verschijning maakt Bianca van elke shoot  een feestje.

Naast bedrijfsreportages voor Hoeksche Zaken werkt Bianca in opdracht van onder meer architecten, een vastgoedbedrijf en diverse andere bedrijven in en buiten de Hoeksche Waard.