EEN TOEKOMST ZONDER BOUWAFVAL

Circulariteit is nu een hot topic, maar voor A.M. de Koning Sloop- en grondwerken is het al bijna vijftig jaar de normaalste zaak van de wereld. Al sinds 1973 geeft het bedrijf bouwafval een tweede leven. “Het is mooi om te zien dat dit nu de standaard wordt”, stelt Richard de Koning. “Alleen samen kunnen we de cirkel écht rondmaken.”

Ketensamenwerking is key. Daarom zoekt het sloop- en grondwerkbedrijf graag contact met andere bedrijven. “Van een aannemer en betonproducent tot gemeente en projectontwikkelaar; sloopafval vormt een waardevolle grondstof voor nieuwe bouwprojecten. Door samen te werken kunnen we veel meer bereiken en maken we dingen rendabel.” Als voorbeeld noemt Richard de multifunctionele accommodatie Boezem & Co in Oud-Beijerland. “Voor de bouw van dit pand leverden wij stalen en houten balken uit een eerder gesloopte school in Oud-Beijerland. Ook in onze eigen nieuwe woning hebben we veel sloopmateriaal gebruikt. Door selectief te slopen, creëren we waardevolle nieuwe grondstoffen. Nieuwe, innovatieve technieken verhogen deze output. Zo kan men tegenwoordig van betonpuin nieuw beton maken of isolatiepiepschuim verwerken tot piepschuim voor verpakkingen. Wij volgen deze ontwikkelingen uiteraard op de voet.”

SLOOP- EN GRONDPROJECTEN
A.M. de Koning Sloop- en grondwerken sloopt de meest uiteenlopende bouwwerken. Van boerderijen en winkelpanden tot woonhuizen en scholen. Het bedrijf sloopte bijvoorbeeld het legendarische partycentrum De Posthoorn in Puttershoek. Een ander bekend project is de sloop van twee winkelpanden in het centrum van Oud-Beijerland, waarvan de historische voorgevels behouden moesten blijven. “Slopen is niet alleen grof werk, maar ook precisiewerk dat om inzicht vraagt. Die ervaring hebben wij. We verzorgen voor klanten een totaalpakket, van de vergunningaanvraag, asbestsanering en de sloop tot en met het bouwrijp maken van de grond. Aanvullend verzorgen we het ontgraven van de bouwputten en het aanleggen van de riolering. Hiernaast hebben wij ook regelmatig grotere grondprojecten, zoals bijvoorbeeld het grondwerk voor de 25 duurzame woningen van de Immanuelhof in ’s-Gravendeel.”

TWEEDEHANDS BOUWMATERIAAL
Sloopafval dat nog goed is voor een tweede leven, biedt A.M. de Koning te koop aan op zaterdag tussen 09.00 en 15.00 uur (of op afspraak) aan de Varkensdijk 12 in Strijen. Het assortiment bestaat onder andere uit tweedehands dakpannen, tegels, klinkers, ijzeren binten, houten balken en planken en kozijnen.