Een uitvaart op witte sneakers

“Niet kijken naar wat gebruikelijk is, maar doen wat écht goed voelt voor een passend afscheid!” Peggy de With van Philia Uitvaartbegeleiding omschrijft zichzelf als een outsider in de branche. Ze begeleidt nabestaanden op een geheel eigen en persoonlijke manier. Open minded, zónder standaard intakeformulier en op witte sneakers. Juist die laagdrempelige aanpak voelt voor veel mensen heel vertrouwd.

Een outsider en toch heel vertrouwd. Dat klinkt tegenstrijdig, maar juist door het loslaten van gebruiken raakt Peggy de juiste snaar. “Bij een uitvaart kijk ik niet naar wat ‘hoort’, maar naar wat het leven zo uniek en mooi maakte. Was iemand dol op lekker eten? Waarom organiseer je dan bijvoorbeeld geen plechtigheid in zijn of haar favoriete restaurant?” Peggy noemt nog veel meer voorbeelden: een boot, zoals de Zeeland, strand en zelfs een voetbalveld komen voorbij. Bij Philia Uitvaartbegeleiding is werkelijk alles mogelijk.

 

Het kan ook anders
Een passend en persoonlijk afscheid. Dat lees je overal. Wat maakt Philia Uitvaartbegeleiding dan zo anders? “De wijze waarop ik mensen benader. Mijn grootste kracht is het (intuïtief) goed aanvoelen waar iemand naar op zoek is. Met een half woord weet ik vaak al genoeg. Het buiten de gebaan de paden kunnen denken, zorgt daarnaast voor de nodige creatieve inslag. Ik ben er in de eerste plaats om nabestaanden te begeleiden.

De praktische uitvoering komt later wel. Dat is namelijk niet het belangrijkste. Het verhaal van de overledene en de mensen om hem/ haar heen staat centraal. Met mijn benadering wil ik een aanspreekpunt zijn voor mensen die het allemaal wat minder zwaar willen. Natuurlijk is er ruimte voor verdriet. Ik zorg voor een afscheid met een lach en een traan.”

 

“Ik zorg voor een afscheid met een lach en een traan.”

 

Informele setting
Deze ‘andere’ aanpak zie je overal in terug. Het contact, de website en zelfs de outfit van Peggy. “De uitvaart dresscode schrijft zwart voor, maar ik draag meestal een donker- of lichtblauw of een rood pak en bij voorkeur witte sneakers. Dat moet bij je passen, maar mijn voorkomen vertelt waar ik voor sta. Door tradities los te laten ontstaat er een informele en ongedwongen sfeer. Mensen voelen zich dan meer op hun gemak. Pas dan kom je tot een echt persoonlijk gesprek en hoor je de kleine details die er toe doen. Hieruit ontstaan de mooiste verhalen die we samen doorvertellen.”

 

Unieke locaties
Peggy werkt sinds 2016 als uitvaarbegeleider. Haar verhuizing in 2018 naar Zuid-Beijerland was voor haar het moment om een eigen onderneming te starten. Als nieuwkomer ontdekt ze nog steeds nieuwe, bijzondere plekken in de Hoeksche Waard die zich uitstekend lenen als locatie voor een uitvaartplechtigheid. Ze zoekt hiervoor ook graag de samenwerking met andere ondernemers uit de regio. Ondernemers kunnen hiervoor altijd contact opnemen.