Gastcolumn Mijanou de Kreek van Mijanou Interieur

Mijanou stelt zichzelf in dit magazine al aan je voor [pagina 45] en heeft vanaf nu ook haar eigen column, waarin ze de leukste interieurtips met je deelt. Handig voor thuis en op kantoor. Voor deze najaarseditie neemt Mijanou je mee in de wereld van verlichting, want in deze donkere dagen is een fijn licht meer dan welkom!

Verlichting tips voor een sfeervol interieur

Licht in de ruimte is een belangrijk aspect voor een fijne sfeer. Dit geldt zeker voor daglicht maar ook voor kunstlicht. Je kunt een huis gezellig inrichten, maar met een tl-buis blijft er nog maar weinig sfeer over. In een kamer met voldoende daglicht komen materialen, kleuren en meubels beter tot hun recht. Maar daglicht is ook belangrijk voor rust en ontspanning. Een woonkamer met grote raampartijen nodigt uit om heerlijk te ontspannen na een drukke werkdag.

Trends
In 2022 zien we weer nieuwe en verrassende dingen, waaronder uitgesproken vormen. Een daarvan is de bollamp, verkrijgbaar in allerlei soorten en maten: van stalamp tot hanglamp. De ronde vormgeving zorgt voor een speels effect in de ruimte en komt zacht over. Naast verschillende vormen zien we ook verschillende glassoorten: mat glas, gewoon glas of glas met effecten. Ook gekleurd glas wordt steeds populairder. Let op, gebruik niet te veel gekleurd glas, want dit werkt juist sfeer verlagend.

Verlichting op de werkplek
We werken veel vanuit huis, maar mogen ook weer vaker naar kantoor. Een goede werkplek heeft een grote invloed op onze gezondheid en productiviteit. Belangrijk hierbij is goede verlichting. De juiste verlichting, in combinatie met voldoende daglicht, zorgt ervoor dat werknemers meer energie hebben en productiever zijn.

Soorten Verlichting
Er zijn verschillende soorten verlichting. 

  • Basisverlichting: wandverlichting, inbouwspot, opbouwspot of uplighters;
  • functionele verlichting: verlichting om te werken, leeslamp of verlichting in de keuken
  • sfeerverlichting: tafellamp of openhaard, kaarsverlichting;
  • accentverlichting: schilderijverlichting en spots. 

Een goed verlichtingsplan zorgt voor de juiste balans tussen de verschillende soorten verlichting en houdt rekening met de functie van de ruimte.

Praktische do’s…

  • Kies bij voorkeur voor indirect licht, gebruik bijvoorbeeld een led-strip achter het bed of in een vakkenkast.
  • Gebruik dimbare verlichting. Dit biedt veel flexibiliteit. Je kunt sfeer creëren, maar het ook functioneel maken.
  • Bespaar energie. Met led -verlichting bespaar je al snel meer dan 50% op de energierekening. 

… & don’ts

  • Het gebruik van slechts één lichtbron voor de volledige ruimte wordt afgeraden. Instaleer bijvoorbeeld een rij in/opbouwspots. Houd je van lezen? Gebruik dan een verstelbare wandlamp of staande lamp
  • Neem geen sfeerlampen zonder kap op de werkplek. Je kijkt vaak in de felle lamp. Dit kan voor hoofdpijn zorgen.

 

Kom je er zelf niet uit, laat dan een verlichtingsplan maken. Neem voor vragen gerust vrijblijvend contact op, via www.mijanou-interieur.nl