GEBO 70 JAAR EEN BEGRIP IN OUD-BEIJERLAND

… en ver daarbuiten, want de bekende eet- en ijssalon levert schepijs aan salons en restaurants door heel Nederland. In de regio staat Gebo niet alleen bekend om zijn heerlijke schepijs, maar ook om de lekkerste oerfriet en Angusburgers. Wat maakt dit familiebedrijf zo succesvol? Derde generatie – Charonne Both – blikt terug op 70 jaar Gebo.

Hoe en wanneer is Gebo ontstaan?
De naam Gebo is een afkorting van ‘Gebroeders Both’. Mijn opa Piet had samen met zijn broers een melkzaak in Oud- Beijerland. Hij zag meer brood in ijs en volgde een cursus tot ijsbereider die hij in 1949 met succes afrondde. In 1950 opende hij de ijssalon aan de Oostdijk 5 in Oud- Beijerland, gecombineerd met de verkoop van patat en snacks. Mijn opa bleek een geboren ijsmaker en mijn vader kreeg de kneepjes van het vak bijna letterlijk met de paplepel ingegeven. Uiteindelijk nam hij de zaak over en onder zijn leiding is Gebo een fenomeen geworden in de regio.

Is er veel veranderd de afgelopen zeventig jaar?
De zaak is meerdere keren verbouwd, maar vorig jaar hebben we het groots aangepakt. We hebben onze vierkante meters uitgebreid door het pand naast ons bij de zaak te betrekken. De inrichting is weer helemaal van deze tijd, waarbij alles draait om een fijne gastbeleving. We zijn nu veel meer een restaurant dan een snackbar. Mensen weten ons nu ook steeds vaker te vinden voor een heerlijk kopje koffie. Eigenlijk bieden we het allemaal: van een ijsje (to go) en een gezellig kopje koffie tot een lekkere snack en een goede maaltijd. Door te investeren in onze zaak hebben we ook geïnvesteerd in het centrum van Oud-Beijerland. Een zaak zoals die van ons zie je nergens anders en dat trekt bezoekers. We hebben veel vaste, maar ook nieuwe klanten.

Wat is volgens jou de weg naar succes in de horeca?
Passie! We zijn een familiebedrijf en we doen wat we echt leuk vinden. Dit stralen we ook uit. In de kwaliteit van de producten die we verkopen en in het contact met de gasten. De ambacht van het ijsmaken zit bij ons diepgeworteld. De oude aantekeningen van mijn opa gebruiken we soms bij het maken van nieuwe recepturen. Die vernieuwing is naar mijn idee ook een belangrijke succesfactor. Elk jaar bedenken we wel een aantal nieuwe ijssmaken en we stemmen de smaken af op het seizoen. Zo hadden we deze zomer bokkenpootjesijs en rond Sinterklaas speculaas- en pepernotenijs. Dit doen we ook voor onze maaltijden, bijvoorbeeld door de introductie van nieuwe burgervariaties of toppings, zoals de pulled beef topping. Je moet je gasten telkens blijven verrassen, dan blijven ze terugkomen. Sommigen zelfs al zeventig jaar.

Hoe hebben jullie het 70-jarige jubileum gevierd?
We hebben door het jaar heen verschillende acties georganiseerd. Door de coronacrisis hebben we onze plannen wel moeten aanpassen. Groots feestvieren is er nu niet bij natuurlijk. Onze Italiaanse weken waren een succes. We verkochten onder meer vanille ijs in de vorm van een spaghettischotel, mét Hoeksche Waardse aardbeiensaus. Deze smakelijke blikvanger was enorm in trek.

Gebo Gelato als merk staat inmiddels synoniem voor superieure ijskwaliteit. Kun je iets meer vertellen over deze tak van het bedrijf?
Naast de eigen ijsverkoop kwam er ook vraag vanuit derden om ons ijs te verkopen. We zijn hierop ingegaan en dit bleek zo’n groot succes dat we in 2010 een nieuwe ambachtelijke ijsfabriek hebben geopend. Hier maken we sindsdien dagelijks vers ambachtelijk ijs voor de horeca en ijssalons door heel Nederland. We houden hierbij vast aan onze traditionele en eerlijke basisrecepten, zoals we dat al zeventig jaar doen.