Gun jouw computer een tweede leven

Computer en andere hardware afgeschreven? Gun ze een tweede leven met de Hardware Challenge. Een eenvoudige, laagdrempelige manier om invulling te geven aan duurzaam en maatschappelijk ondernemen. Producten worden hergebruikt en je maakt er andere mensen en verenigingen in de Hoeksche Waard ook nog eens erg blij mee. Doe jij ook mee?

De Hardware Challenge (voorheen Laptop Challenge) is een initiatief van de Hoeksche Waardse Uitdaging in samenwerking met de sociale onderneming Copiatek. De Uitdaging verbindt met gesloten beurs stichtingen en verenigingen aan het lokale bedrijfsleven. Het gaat hierbij onder andere om het uitwisselen van kennis, materialen en mankracht. De Uitdaging treedt op als maatschappelijk makelaar en brengt vraag en aanbod bij elkaar. Volgens Pim Verhage, bestuurslid bij de Hoeksche Waardse Uitdaging, is er veel behoefte aan goed werkende laptops en andere hardware. Hij vertelt: “Ook in de Hoeksche Waard komt er meer armoede voor dan je denkt. Dat werd tijdens de coronacrisis wel duidelijk toen gezinnen noodgedwongen moesten overstappen op het thuisonderwijs. Niet iedereen kan zomaar en laptop betalen. Met de Hardware Challenge helpen we deze mensen aan een goed werkende laptop. We werken hiervoor samen met lokale stichtingen, zoals Welzijn Hoeksche Waard, en scholen. Zij signaleren de behoefte en wij zoeken de juiste match. Ook maatschappelijke organisaties, verenigingen en stichtingen voorzien we van laptops of andere hardware, zodat zij hun mooie doelen kunnen realiseren.”

Ophalen & inzamelen 
Heb je als bedrijf of particulier afgeschreven hardware? Dan kun je dit eenvoudig aanmelden via de website van de Hoeksche Waardse Uitdaging. Voor bedrijven is er een gratis ophaalservice uitgevoerd door Copiatek. Pim werkt momenteel ook aan de realisatie van centrale inzamelpunten op onder andere de verschillende bedrijventerreinen in de Hoeksche Waard. Hij hoopt hiermee op nog meer bekendheid van het initiatief en een nóg betere toegankelijkheid, zodat de Uitdaging nog meer mensen kan helpen. Als voormalig directeur van afvalverwerkingsbedrijf Rijnmond Milieu komen zijn ervaring én netwerk goed van pas. “De eerste inzamelpunten zijn inmiddels een feit”, aldus een blije Pim. “Voor Bedrijventerrein De Bosschen in Oud-Beijerland is dit Tadatel en voor Bedrijventerrein Hoogerwerf Esrocom. Momenteel voeren we ook gesprekken met partijen in de andere dorpen. Voor particulieren kijken we naar de mogelijkheid van inzamelpunten in bijvoorbeeld dagbestedingslocaties van Stichting Gemiva. Hiermee dienen we ook een ander doel, namelijk bijdragen aan een inclusieve samenleving. Doordat we de buitenwereld naar binnen halen creëren we ook hier een mooie verbinding.”

Veilig
Bruikbare onderdelen worden door Copiatek opgeknapt en schoongemaakt en eventuele bedrijfsgegevens worden vakkundig en veilig verwijderd. “Je ontvangt hiervan een vernietigingsverklaring”, licht Pim toe. “Op verzoek kun je ook een officieel certificaat aanvragen. De opgeknapte hardware wordt voorzien van nieuwe software, netjes ingepakt en vervolgens gematcht met een nieuwe eigenaar. Of het nu gaat om één laptop of grotere aantallen, we zijn overal blij mee.”