HEIDI HENDRICKS VAN CVU: “UITVAART IS MIJN ROEPING”

Tijdens haar werk als uitvaartverzorgster maakt Heidi Hendricks heel veel bijzondere momenten mee. Samen met haar collega’s van CVU staat ze dag en nacht voor mensen klaar. Ze geeft ons een inkijkje in haar werk.

“Uitvaart is mijn roeping. Het is geen baan van negen tot vijf. Ik sta altijd voor de mensen klaar.” Het is volgens Heidi de kunst om de juiste balans te vinden tussen ‘er zijn’ voor nabestaanden en op het juiste moment weer naar de achtergrond treden, om ‘slechts’ de stabiele factor te zijn. “Dat kun je niet leren. Het is een gevoel en dat verschilt per uitvaart. In mijn vrije tijd kom ik regelmatig nabestaanden tegen. Ik maak dan altijd een praatje als daar behoefte aan is. Het is fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen.”

VOORBESPREKING
Heidi merkt dat mensen steeds meer hun uitvaartwensen bespreken als ze nog bij leven zijn. “Dit gebeurt meestal als mensen erg ziek zijn. Zo werd ik afgelopen juni gebeld door een mevrouw. Vorig jaar had ik de uitvaart van haar vader verzorgd en nu wilde ze haar eigen uitvaart bespreken. Ik schrok, want ze was net zo oud als ik. Ze vertelde dat ze ongeneeslijk ziek was. Ik ben verschillende keren bij haar langs geweest. Je bouwt een band op met iemand waarvan je weet dat diegene nog maar kort te leven heeft. Dat raakt me.”

WENSEN
“We willen dat mensen herdacht worden zoals ze zijn. Hier passen we onze mogelijkheden dan ook altijd op aan. We merken regelmatig dat mensen bepaalde keuzes maken, omdat zij denken dat het zo hoort, maar er bestaat helemaal geen blauwdruk voor een uitvaart. Bij CVU hebben we talloze, inspirerende voorbeelden dat het ook anders kan. Zo hebben we eens een busje verbouwd tot rouwauto, omdat de overledene altijd zei dat hij in zijn eigen busje vervoerd wilde worden naar de begraafplaats. Ook (klein)kinderen worden steeds vaker betrokken bij de uitvaart. Bijvoorbeeld bij het samenzijn poffertjes eten, omdat opa daar zo van hield. Ze mogen, als ze dat willen, samen met mij voor de auto uitlopen. Laatst kreeg ik te horen dat de kleinzoon van een overledene, die altijd brandweerman wilde worden, na de uitvaart ‘Heidi’ wilde worden. Dat is een groot compliment voor mij. We hebben daarnaast ook speciale kinderboekjes, inclusief knuffelkonijn, gemaakt door onze medewerkster nazorg. Het is mooi om te zien dat het knuffelkonijn meekomt op de dag van de uitvaart.”

REGELWERK
Bij een uitvaart komt natuurlijk ook veel praktisch regelwerk kijken. “In een kort tijdsbestek neem ik veel familiezaken uit handen, zoals de aangifte van overlijden bij de gemeente, het maken van fotopresentaties, het bestellen van bloemen en het schrijven van een levensloopverhaal. Dat is dankbaar werk, helemaal als je tijdens de voorbespreking hoort dat je het precies zo hebt verwoord als bedoeld. Op de dag zelf ga ik altijd vooraf kijken of alles klopt en klaarligt. De nabestaanden moeten er voor de volle honderd procent van op aan kunnen dat alles is geregeld zoals bedoeld. Zij hebben immers al zorgen genoeg.”

CORONA
CVU organiseert elk jaar herdenkingsdiensten, maar nu, als gevolg van de coronamaatregelen vinden deze niet plaats. “Het is geen gemakkelijke tijd, maar onlangs viel mijn oog op de volgende tekst: Als niets vanzelfsprekend is, dan is alles bijzonder. Dit ervaar ik nu des te meer.”