Het duurzame huis van de toekomst

RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland is medeverantwoordelijk voor het technisch ontwerp van The Exploded View Beyond Building. Een iconische tentoonstelling in de vorm van een huis dat volledig bestaat uit biobased materialen en circulaire bouwmethoden. Het huis laat zien wat er op dit gebied allemaal ontdekt en mogelijk is, maar ook wat er nog niet bekend is. Met als oproep aan iedereen om mee te denken en doen in de transitie naar duurzaam ontwerpen en bouwen. Het huis ging vorig jaar in première tijdens de Dutch design week en is nu te bewonderen tijdens de floriade expo in Almere.

The Exploded View Beyond Building is een samenwerking en een voortdurend open source onderzoek van ketenpartners, waaronder architecten, bouwers, producenten, agrariërs, wetenschappers, overheden en storytellers. Zij zijn verenigd in The Embassy of Circulair & Biobased Building, een platform dat pleit voor opschaling en een grondige systeemverandering op het gebied van duurzaam ontwerpen en bouwen. Het expositiehuis is opgebouwd uit biobased materialen en circulaire bouwmethoden en toont de mogelijkheden, maar ook de zoektocht naar nieuwe materialen, toepassingen en bouwmethoden.

Gezond en toekomstgericht
Mark Boschman en Nikki de Boer zijn vanuit RoosRos Architecten betrokken bij het project. Mark licht toe: “Vanuit onze ervaring met duurzaam ontwerpen zijn we gevraagd om hieraan mee te werken. We hebben onder andere MFA de Boezem & Co in Oud-Beijerland ontworpen. Dit gebouw is gemaakt van afval en reststromen. In The Exploded View Beyond Building kunnen we onze expertise inzetten en doen we tegelijkertijd ook veel nieuwe kennis op. Het is een ontzettend waardevol project, waarmee we nieuwe mogelijkheden en perspectieven onderzoeken voor duurzaam ontwerpen en bouwen. Dit past uitstekend bij de missie van ons bureau. We ontwerpen een leef-, woon- of werkomgeving die bijdraagt aan het welbevinden van mensen. Niet alleen vandaag, maar ook morgen. Dat vraagt om een gebouw dat gezond én toekomstgericht is.”

Circulair en biobased 
Focus ligt op de toepassing van biobased materialen en hergebruik. Als voorbeeld noemt Mark mycelium, een soort schimmeldraden, zeewier, vlas, hennepvezel, leemstuc en hout. “Aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van nieuwe bouwmaterialen, maar je ziet ook een duidelijke herwaardering en upgrade van de materialen die vroeger werden gebruikt.” “Op het gebied van hergebruik richten we ons op circulaire bouwmethoden”, vult Nikki aan. “Zo kan het biobased huis op de Floriade gedemonteerd en opnieuw opgebouwd worden, zodat er geen materialen verloren gaan. Dit kunnen we in de praktijk testen, doordat het huis op verschillende locaties wordt tentoongesteld. Na de Floriade Expo wordt het huis weer afgebroken en voor de derde keer opgebouwd in België. Een leuke uitdaging, want je hebt natuurlijk ook te maken met de bouweisen waaraan een comfortabele en gezonde woning moet voldoen. Dit soort zaken worden zichtbaar in The Exploded View Beyond Building. We laten zien wat we allemaal ontdekt hebben en wat er mogelijk is, maar we tonen ook wat we nog niet weten en waar de pijnpunten liggen. Op deze manier willen we anderen inspireren en nodigen we iedereen uit om met ons mee te denken.”