HOEKSCH (PRET)PAKKET VAN EN VOOR ONDERNEMERS UIT DE HW

Hoeksch Pakket vertelt het verhaal van twee ambitieuze ondernemers die op unieke wijze bijdragen aan een duurzame Hoeksche Waard. Founder Marleen Gulden van Eco Concept Group en Martijn Trouwborst van Hoeksch Hout maken samen geschenkpakketten met uitsluitend lokale producten. De basis van de pakketten is een maatwerk houten plank, gemaakt van gekapt gemeentehout.

Twee jaar geleden startte Marleen Eco Concept Group met als doel om de relatiegeschenkenmarkt te verduurzamen. Zij vertelt: “Ik werkte hiervoor negen jaar in de relatiegeschenkenbranche. Het ging vaak om massaproductie, waarvoor vele kilometers zijn afgelegd. Terwijl we juist dichtbij zo veel mooie producten hebben. Met Hoeksch Pakket bieden we ondernemers de mogelijkheid om een kwalitatief en uniek kerstpakket te kopen dat lokaal wordt gemaakt, zodat je zeker weet dat niet de helft van het pakket straks in de kast of prullenbak verdwijnt. Dat vinden wij namelijk ontzettend zonde! Daarom hebben wij de samenwerking gezocht met lokale Hoeksche ondernemers.”

NIET ZOMAAR EEN PLANK
De basis van elk pakket is een (borrel)plank, handgemaakt van gekapte bomen uit de Hoeksche Waard. Hiervoor kwam Marleen terecht bij Martijn, na een tip van de gemeente. “Een uitstekende match, want Martijn kon hout leveren, afkomstig uit de Hoeksche keten. De bomen die we gebruiken zijn ziek of moeten plaatsmaken voor bebouwing. In plaats van versnipperen en verbranden geven we het hout een tweede leven. De planken zijn voorzien van een bomenpaspoort, zodat je altijd kunt achterhalen waar in de Hoeksche Waard de boom stond. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat klanten kiezen voor een houten plank uit een specifieke plaats.”

PLANT JE EIGEN BOOM
Martijn werkt al langer met lokaal gekapt hout als grondstof voor zijn meubels. Hij maakt naast de borrelplanken voor Hoeksch Hout namelijk ook maatwerk meubels, zoals vergadertafels, opbergkasten en bureaus. Voor elk nieuw meubel plant hij een nieuwe boom. Ook dat was voor Marleen een uitstekende match. Zij licht toe: “Na onderzoek ontdekte ik dat het duurzame effect van sommige ‘plant een boom-concepten’ minimaal is. Boeren in het buitenland krijgen bijvoorbeeld een zaadje. De eerste vraag is of het zaadje überhaupt geplant wordt en daarnaast kost het veel tijd en aandacht om van dat zaadje een echte boom te maken. Veel van dit soort goedbedoelde ideeën bloeien dus dood. Letterlijk in dit geval. Maar niet bij ons! Afhankelijk van het aantal afgenomen pakketten, krijg je als bedrijf één of meer bomen. De bomen worden tijdens onze jaarlijkse Boomplantdag geplant in verschillende natuurgebieden, via een natuurorganisatie of op het terrein van een bedrijf zelf. Je houdt als bedrijf altijd zicht op de voortgang.”

LOKALE IMPACT
De producten in het Hoeksch Pakket zijn allemaal afkomstig van lokale ondernemers [zie pagina 10]. “Lekker dichtbij, dus minder CO2-uitstoot,” aldus Martijn. “Daarnaast steun je met het Hoeksch Pakket lokale ondernemers. En dát is weer goed voor de leefbaarheid van de Hoeksche Waard. Ik vergelijk wat wij doen met samen een taart bakken. We brengen hem op smaak met allemaal verschillende ingrediënten en uiteindelijk nemen we er allemaal een stukje van. Het is ook leuk om te zien dat dit ‘samen bakken’ tot mooie nieuwe ideeën leidt. Zo hebben we nu ook de Vitaliteitsplank. Naast gezonde Hoeksche producten vind je hierin ook een voucher voor Natuurlijksportief Hoeksche Waard. We kunnen het pakket helemaal naar wens samenstellen. Uiteraard wel binnen de kaders van waar Hoeksch Pakket voor staat.”

WIL JIJ LOKALE IMPACT MAKEN?
Hoeksch Pakket is leuk als kerstpakket, maar kan natuurlijk het hele jaar door gebruikt worden als relatiegeschenk. Omdat een groot deel van de producten met de hand gemaakt worden is het advies om tijdig contact op te nemen. Zo weet je zeker dat je jouw Hoeksch Pakket op tijd binnen hebt. Kijk voor meer informatie op www.hoekschpakket.nl of neem contact op via 0186 700 200 of info@ecoconceptgroup.nl.