Hoeksche ondernemers in het buitenland

Renée en Maaike Baars zijn sinds 1 november 2021 trotse eigenaren van het vakantiepark ‘Friisvegen Mountain Lodge’ in het Noorse Ringebu. Dé plek waar de voormalige Oud Beijerlanders in 2003 op vakantie waren en waar ze zichzelf wel zagen wonen en werken. De plannen om te emigreren belandden in 2012 in de koelkast toen Renée zijn eigen bedrijf ‘Sfeer & Meer Events’ begon, gespecialiseerd in de aankleding van evenementen. Maar de coronacrisis veranderde alles en juist op dat moment werd het vakantiepark ter overname aangeboden.

“Dit kon geen toeval zijn”, vertelt Maaike enthousiast. “Door de coronacrisis begon het weer te kriebelen om te emigreren. We hebben
verschillende opties bekeken en toen dit op ons pad kwam twijfelden we geen seconde. We hebben ons ingeschreven en een presentatie opgestuurd met onze plannen en ideeën. En zo gebeurde het.”

Andere cultuur
“In Noorwegen zijn de regels anders dan in Nederland. De alcoholwet bijvoorbeeld. Hiervoor moesten we drie testen doen. In het Noors. Je hebt hiervoor maar een aantal keer de kans. We volgen een taalcursus, maar je leert natuurlijk niet zulke specifieke termen. Gelukkig mochten we uiteindelijk een vertalingsprogramma gebruiken en is het ons gelukt, maar wel met bloed, zweet en tranen. Ook de mentaliteit is anders. Zij kennen hier niet de 24/7 economie zoals bij ons. Dat is voor ons Hollanders wel even wennen. We zijn gewend om snel antwoord te krijgen, maar hier kan het soms gerust twee weken duren.
De gemiddelde klantenservice sluit ook om drie uur ’s middags. Dat is wel even wennen. Ze vinden ons Nederlanders op dit gebied een beetje doorgeslagen. Daar hebben ze misschien gelijk in, maar dat zit er nu eenmaal bij ons ingebakken. Als ondernemer zit je het liefst overal zo kort mogelijk op en wil je door.”

De juiste sfeer 
Friisvegen Mountain Lodge is een kleinschalig vakantiepark met tien karakteristieke cabins, vier hotelkamers, een camping, eetcafé en supermarkt. Hier kun je jaarrond genieten van de prachtige natuur. In de winter kun je langlaufen en skiën en in de zomer kun je kilometers wandelen en mountainbiken.
Op het park bevinden zich ook twee lokalen die worden gebruikt als locatie voor events. Maaike vertelt: “Onze ervaring met het aan kleden van evenementen komt goed van pas. Zo hebben we laatst een doopfeest gehad en er komen regelmatig bedrijven bij ons langs voor een heisessie. Eigenlijk zijn we elke dag bezig met het organiseren van een event, maar dan in het klein. Vanaf het moment dat gasten bij ons aankomen, moet de sfeer kloppen.”

Friisvegen 2.0 
Renée en Maaike willen het park nieuw leven inblazen. “We hebben de website vernieuwd en we zoeken de samenwerking met lokale activiteitenaanbieders. Zo bieden we mountainbiketochten met een gids aan. We hopen hiermee ook een jonger publiek te bereiken. Het park ligt in de middle of nowhere, daar moet je wel van houden. De dichtstbijzijnde stad is Lillehammer, maar dat is al snel een dik uur rijden. Dat is ook voor ons wel even wennen. Aan de andere kant runnen we nu zeven dagen per week een bedrijf, dus echt veel tijd om eropuit te gaan hebben we toch niet. Gelukkig verveelt de prachtige omgeving nooit en is geen dag hetzelfde.”