HOEKSCHE WAARD OP DE KAART

Ondernemers, inwoners en gemeente Hoeksche Waard werken samen aan een vitale Hoeksche Waard. De Hoeksche Waard als een plek waar het fijn wonen, werken en recreëren is. In deze rubriek lichten we ondernemers uit die op eigen, creatieve wijze bijdragen aan de promotie van ons eiland.

‘HOEKSCHE’ ANSICHTKAARTEN
Wie: Marleen van Haaften
Wat? Product designer (www.marleenvhaaften.com)
Doel? Met haar bijzondere ontwerpen de wereld (en de HW in het bijzonder) een beetje mooier (en beter) maken.

Nadat Marleen en haar man een paar jaar in Dublin hadden gewoond, keerde het stel in 2020 terug naar hun roots in de Hoeksche Waard. Al fietsend door de polders viel Marleens oog op de bloem rijke akkerranden. “Ik houd van bloemen en voelde me creatief geïnspireerd. Hier wilde ik iets mee! Ik kwam in contact met Janneke Zevenbergen van de agrarische Coöperatie Collectief Hoeksche Waard (CCHW). Ik heb een selectie van bloemen uit haar akkerrand gemaakt voor een fotoshoot. Op basis hiervan heb ik verschillende composities gemaakt. Het resultaat is een set van 6 ansichtkaarten met de naam ‘Compositae’. Dit verwijst enerzijds naar de gemaakte composities en anderzijds is dit de naam van de bloemenfamilie die veel in de akkerranden voorkomt. De set wordt geleverd met enveloppen, gemaakt van gerecycled landbouwafval, en een zakje bloemenzaadjes om zelf in te zaaien. Zo kunnen mensen ook in hun eigen tuin genieten van de prachtige bloemen, maar belangrijker nog: dit is goed voor de biodiversiteit. Het initiatief wordt goed ontvangen. Ik krijg niet alleen bestellingen uit de Hoeksche Waard, maar ook ver daarbuiten. Londen en Belfast bijvoorbeeld. En de kaarten worden wereldwijd verstuurd. Mensen vinden het leuk om weer eens een kaartje te sturen, zeker nu in coronatijd.”

Het ene product is nog maar net af of Marleen is alweer druk in de weer met een volgend project, namelijk haar eigen collectie handgemaakte linnen kussens. Ook hier zoekt zij de link met de Hoeksche Waard. “Ik woon in ’s-Gravendeel, dat ooit het grootse vlasdorp van Nederland was, en woon in de Vlasstraat. Het lijkt me heel tof om in de toekomst ook te kunnen werken met puur lokaal linnen van vlas dat weer uit de Hoeksche Waard komt. Iemand een tip, idee of dezelfde passie? Neem dan vooral contact met me op!”

EEN SMAAKMAKENDE HOEKSCHE WAARD
Wie? Carola Post
Wat? Social influencer (@ikzetdehoekschewaardopdekaart / @foodbylolaskitchen)
Doel? Al kokend de Hoeksche Waard promoten

Als culinair docent op een mbo-school weet Carola wat lekker eten is. Ze houdt daarnaast ook van wandelen. En waar kun je nu mooier wandelen dan op ons prachtige eiland? “De Hoeksche Waard heeft zo veel te bieden. Niet alleen qua natuur, maar ook qua bijzondere initiatieven. Tegen dit prachtige decor maak ik foodvlogs. In eerste instantie op eigen initiatief, met als doel om de Hoeksche Waard op de kaart te zetten. Inmiddels vlog ik ook in opdracht van verschillende bedrijven, waaronder het landelijke platform Slagerspassie. Kijkers genieten niet alleen van de lekkerste vleesgerechten, maar ontdekken meteen hoe mooi en leuk ons eiland is. Daarnaast werk ik bij voorkeur zoveel mogelijk met lokale producten. Ik bezoek bijvoorbeeld al vloggend de boeren in de regio en maak eventueel ter plekke een heerlijk gerecht, met het boerenbedrijf en/of de landerijen
op de achtergrond. Of wat denk je van een online kookworkshop op de camping? Dat betekent gratis reclame voor de eigenaar. Met mijn vlogs wil ik bijdragen aan de bekendheid van de Hoeksche Waard en mooie ondernemersinitiatieven in de spotlight zetten.”

Sinds begin dit jaar is Carola ook regelmatig te horen bij Omroep HW, waar ze de lekkerste gerechten deelt met de luisteraars. Ook hier blijven lokale initiatieven niet onbesproken. Wat denk je bijvoorbeeld van een patatje stoofvlees, gemaakt van Hoeksch Vlees en aardappelen van Beleef het en Eet het, beide uit Strijen.
Eet smakelijk!