Hoeksche Zuivel: dat smaakt naar meer

Drie jaar geleden spraken we Petra Commijs voor het eerst voor een artikel in Hoeksche Zaken. De toen 22-jarige ondernemer was een jaar eerder gestart met Hoeksche Zuivel. Vanuit een blokhut op het boerenerf van Melkveebedrijf Commijs verkocht zij ambachtelijk ijs en verse zuivel, met als doel om het boerenleven terug te brengen bij de consument. Met Hoeksche Zuivel zette zij de eerste stap naar de verwezenlijking van haar droom, namelijk de oprichting van een belevenissenboerderij. Die droom is nu werkelijkheid…

Terwijl we het erf oprijden, leggen de werklui de laatste hand aan het prachtige terras met uitzicht op de weilanden. Hier is hard gewerkt. De blokhut is vervangen door een splinter nieuw pand. Het pand biedt onderdak aan een nieuwe productieruimte, opslag, kantoor en een hoevewinkel die maar liefst vier keer zo groot is als voorheen. Op het terrein bevindt zich ook een kleine speeltuin. En laten we vooral de koeien niet vergeten, want daar draait het uiteindelijk allemaal om! Maar juist dat wordt volgens Petra nog weleens vergeten. “Kinderen hebben vaak geen flauw idee waar hun voedsel vandaan komt en denken
dat melk in een fabriek wordt gemaakt. Met Hoeksche Zuivel wil ik laten zien hoe het wel zit.”

De boerenbeleving 
Met dat doel voor ogen werkten Petra en haar team de afgelopen jaren aan de realisatie van een belevenissenboerderij. “Op de boerderij is er bijna elke dag wel wat te beleven en we hoeven ons nooit te vervelen. De passie voor ons vak delen we graag met anderen. Hiervoor organiseren we jaarrond verschillende activiteiten. Daarnaast zijn bezoekers tijdens openingstijden altijd welkom om een kijkje te nemen in de stal. Verder organiseren we op aanvraag kinderfeestjes en rondleigen, waarbij we bezoekers op een interactieve manier kennis laten maken met de boerderij. Je mag bij ons lekker knuffelen met de kalfjes. We krijgen ook regelmatig bezoek van de kinderopvang en ook scholen zijn natuurlijk welkom. Binnenkort is de vergaderruimte klaar, waarmee we bedrijven en verenigingen een unieke vergadermogelijkheid bieden, eventueel compleet met catering.”

Duurzaam
De nieuwe productieruimte betekent voor het melkveebedrijf een enorme efficiënties lag. Processen, waaronder het etiketteren en afvullen, zijn deels of volledig geautomatiseerd. De locatie is ook bijna energieneutraal. Koelwater wordt hergebruikt en zonnepanelen voorzien grotendeels in de energiebehoefte. Hoeksche Zuivel is verder aangemerkt als Foodlab-locatie. Foodlab Hoeksche Waard is een verzamelnaam van initiatieven die bijdragen aan een betere toekomst voor onze boeren. Hoeksche Zuivel levert hieraan een mooie bijdrage, door de keten tussen boer en consument te verkorten.

Groei
De afgelopen vier jaar kenmerken zich door groei. “We zijn ooit begonnen met zestien smaken ijs en nu staat de teller op veertig”, vertelt Petra trots. “Binnen melk en yoghurt is het aantal smaken eveneens uitgebreid. Verder verkopen we verschillende soorten vla, karnemelk, kwark, Hoeksche toetjes, boter en verse room. In de winkel verkopen we nu ook producten van andere lokale bedrijven, zoals honing, mosterd, kaas, sappen, vlees, quinoa, jam, bier, eieren, stroopwafels en chocolade. Maar bijvoorbeeld ook borrelplanken, sleutelhangers en boekjes met fiets- en wandelroutes.”
Ook qua personeel is Hoeksche Zuivel gegroeid. “We begonnen met 1 medewerker en nu werken we met een team van 15 medewerkers. Die kant van het ondernemen vind ik ook heel leuk. Ik hecht veel waarde aan goed werkgeverschap. Dagelijks productiewerk is veel repetitief werk. Dan heb je als werkgever een leuke uitdaging om te voorkomen dat het werk eentonig of saai wordt. Sowieso zijn we als bedrijf nog volop in ontwikkeling en worden onze medewerkers hierbij betrokken. We doen dit echt samen. Als mijn broer bijvoorbeeld de koeien van het land haalt, staan er al tijd collega’s klaar om vrijwillig te helpen. Zelfs tijdens hun pauze. De omgeving hebben we zeker mee, maar we organiseren ook zelf activiteiten om het de medewerkers naar hun zin te maken. Zo hadden we laatst een teamuitje in de stallen met oud-Hollandse spelletjes en een barbecue. En zoals ik al eerder zei: op de boerderij is geen dag hetzelfde!” Voor Petra is de realisatie van de nieuwbouw pas het begin. “Ik heb nu letterlijk nog meer ruimte om mijn ideeën verder uit te werken”, stelt zij. “We hebben nog een ruimte over. Hier zou ik graag iets maatschappelijks willen doen. Misschien kunnen we iets bedenken in samenwerking met een zorginstelling, kinderopvang of sociale werkplaats?” Petra doet hiermee een oproep aan de lezer om goede ideeën vooral te delen.