Innovatief familiebedrijf klaar voor de toekomst

Wat maakt haar vak zo bijzonder? “De verpakking is zo veel meer dan een praktisch omhulsel,” stelt Lyanne. “Achter elke verpakking schuilt een verhaal. Namelijk het verhaal van de ondernemer en zijn klanten. Aan ons de eer om dit verhaal te vertellen via de verpakking. Wij zijn gespecialiseerd in creatieve verpakkingsoplossingen, variërend van een bedrukte verzenddoos of koffiebeker tot een volledig maatwerk verpakkingsconcept. Het is gaaf om te zien hoe ver de impact van een verpakking reikt. Dit gaat overigens verder dan alleen een mooi design; ook voor (proces) efficiëntie, gebruiksgemak en duurzaamheid is een hoofdrol weggelegd. Onze verpakkingsoplossingen bieden meerwaarde in elke schakel van de keten.”

BIJZONDER JUBILEUMJAAR
Vorig jaar bestond Paardekooper honderd jaar. Lyanne spreekt van een bijzonder jubileumjaar met een gouden randje. “We mogen sinds vorig jaar het predicaat Koninklijk voeren. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op. Het predicaat is voor ons letterlijk een kroon op honderd jaar ondernemen.” 2019 was ook het jaar waarin Paardekooper haar nieuwe strategie lanceerde. De afgelopen jaren heeft de overkoepelende Paardekooper Group meerdere bedrijven overgenomen, waaronder Depa, Van der Windt Verpakking en Broekhof Verpakkingen. Depa en Van der Windt zijn in 2020 geïntegreerd in Paardekooper. Broekhof Verpakkingen volgt in 2021. Lyanne licht toe: “Door het bundelen van onze kennis en expertise hebben wij het juiste antwoord op elke verpakkingsvraag. Integratie resulteert bovendien in een breder productportfolio, voor een nóg betere en completere dienstverlening. Nu en in de toekomst.”

PACKNOWLEDGY
Uit de nieuwe strategie kwam ook een nieuwe positionering voort, die treffend is samengevat in de nieuwe pay-off ‘Packnowledgy’. “De term staat voor packaging, kennis en technologie en symboliseert meer dan honderd jaar kennis, ervaring en technologische innovaties op het gebied van verpakkingen. Hierdoor hebben we op elke verpakkingsvraag het juiste antwoord.” En vragen zijn er volgens Lyanne zat: “Het zijn uitdagende tijden voor de verpakkingsbranche. Maatschappelijke vraagstukken en nieuwe wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid vragen om nieuwe verpakkingsoplossingen. Daarnaast krijgt de verpakking steeds meer aanzien als essentieel onderdeel van de merkbeleving. Deze uitdagingen zetten we proactief om in nieuwe (groei)kansen en zo werken we samen met onze klanten aan een toekomstbestendig verpakkingsassortiment.”

KOPLOPER IN DUURZAAMHEID
Centraal staat de ontwikkeling van duurzame verpakkingen. “We streven naar een wereldwijde koppositie op het gebied van duurzame verpakkingsoplossingen. Hierin worden we gesteund door ons eigen onafhankelijke onderzoekslaboratorium The LCA Centre. Op basis van de meest geavanceerde onderzoeksapparatuur kunnen we de precieze samenstelling van producten achterhalen en maken we de daadwerkelijke milieu-impact van een verpakking inzichtelijk. Dit doen we op basis van een zogenoemde levens cyclus analyse (Life Cycle Assesment), een wetenschappelijke methode die de milieu- impact in alle fases van de levenscyclus meet. Dit inzicht helpt ons bij het inzetten van alternatieve materialen en het ontwikkelen van nieuwe materiaalsamenstellingen met een zo laag mogelijke milieu-impact. Uiteraard zonder in te leveren op de kwalitatieve eigenschappen van de verpakking.”

Ondanks al deze ontwikkelingen en groei heersen bij Paardekooper nog steeds de traditionele familiewaarden. “Persoonlijke aandacht, een hoge mate van betrokkenheid bij elke verpakkingsvraag en ‘gewoon’ hard werken. Net als Paardekooper senior dat deed. Daar zijn wij groot mee geworden, maar zeker ook dankzij onze drive om te (blijven) innoveren, zodat wij klanten altijd blijven verrassen.”