Innovatieve e-robotiller zet Hoeksche Waard wereldwijd op de kaart

Nederland is koploper in landbouwinnovatie. Ook de Hoeksche Waard levert een belangrijke bijdrage. Mooi voorbeeld hiervan is de e-robotiller, een autonome veldrobot op waterstof. De e-robotiller is een gezamenlijke ontwikkeling van Stichting H-WodKa (Hoeksche Waard op de Kaart) en machinebouwer Reedyk uit Klaaswaal met steun van POP3.

Vanuit de hele wereld is er belangstelling voor de ontwikkeling van de e-robotiller. Het feit dat de veldrobot volledig op waterstof draait, is een belangrijke doorbraak in de landbouwsector voor een duurzame en schone voedselproductie. Berekeningen tonen aan dat groene waterstof in tegenstelling tot diesel geen CO2 – uitstoot. Maar de e-robotiller biedt volgens maker Dirk Reedijk nog veel meer voordelen.

 

Meer rendement
“De bodem is het grootste kapitaalgoed van de landbouw. Daar moeten we heel zuinig op zijn. Dankzij het lage gewicht voorkomt de e-robotiller bodemverdichting. Voor een goe de worteling en waterafvoer is het belangrijk dat er voldoende lucht in de bodem zit. De e-robotiller zorgt voor een goede en gezonde bodemkwaliteit en daarmee een betere opbrengst. De gezonde basis zorgt er ook voor dat er minder gewasbescherming en bemesting nodig is. Dat betekent niet alleen minder arbeid, maar ook een lagere milieu-impact. Verder verlengt de machine het groeiseizoen. Waar traditionele machines in het natte seizoen diepe sporen maken in de klei, doet de e-robotiller gewoon zijn werk. Je kunt veel eerder het land voorbereiden.”

Efficiëntie verhogend
“Doordat de veldrobot volledig autonoom bestuurd wordt, kun je tegelijk meerdere handelingen uitvoeren. Als de machine het veldbed klaarmaakt, kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd zaaien. Dit verhoogt de efficiëntie enorm. Verder leent de e-robotiller zich voor de montage van verschillende soorten grond bewerkingselementen. Je kunt de machine heel eenvoudig aanpassen aan de situatie, zoals de bodemkwaliteit en het type zaaibed.”

Uniek ontwerp
De e-robotiller houdt dus rekening met alle facetten voor een efficiënte en duurzame landbouw. Waar vergelijkbare innovaties op het gebied van robotisering zich specifiek richten op het voertuig óf het werktuig, brengt de e-robotiller deze twee werelden samen. Dat maakt de e-robotiller volgens Dirk zo uniek. “Je hebt bijvoorbeeld autonome trekkers met een standaard werkbouwtuig of zelfrijdende werktuigen, maar die laatstgenoemden zijn vaak niet robuust genoeg voor de akkerbouw. Ons bedrijf is dertig jaar geleden begonnen met het aanpassen van landbouwmachines en vandaag de dag bouwen we de meest complexe technische installaties en machines. Sinds twee jaar richten we ons op waterstoftechniek. Ik ken veel boeren uit de Hoeksche Waard, maar het toeval heeft ons samengebracht. Op de wintersport zat ik naast een lid van H-Wodka. Al snel ging het gesprek over de wens om een duurzame landbouwmachine te ontwikkelen. Ik had niet eerder van het project gehoord en zij wisten niet dat er zo dicht bij huis een partij was die dit kon realiseren. Die match was snel gemaakt.”

Laatste ontwikkelingen
Afgelopen zomer maakte de e-robotiller zijn eerste kilometers op het veld. Op het moment van schrijven, leggen de makers de laatste hand aan de machine. “We moeten ons nog wel bewijzen, maar de basis is goed. Momenteel onderzoeken we ook de mogelijkheden om de waterstof bij te vullen. Waterstof is een energiedrager, maar moet wel getankt worden. Je rijdt echter met een landbouwmachine niet zomaar even naar het pompstation. Daarom denken we aan een soort dockingstation op het land zelf, vergelijkbaar met een robotmaaier. Van het voorjaar hopen we hiermee te kunnen testen. Met de onlangs door gemeente Hoeksche Waard toegekende subsidie, vanuit de Regio Deal van de Zuid-Hollandse Delta, kunnen we de e-robotiller verder doorontwikkelen.”

 

BLIJF OP DE HOOGTE
Wil je meer weten over de e-robotiller? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via www.e-robotiller.nl en houd de website www.hwodka.nl in de gaten.