KIND AAN HUIS BIJ KIVIDO

In 2007 opende Stefanie Verrijp (57) de deuren van haar eigen Kinderopvang: Kivido.
“Mijn ambitie was niet eens om heel groot te worden, maar om het goed te doen”, vertelt Stefanie. Met maar liefst achttien locaties en ruim honderd medewerkers, is Kivido een waar begrip in de Hoeksche Waard geworden. Kivido doet het goed, ook in coronatijd.

UITDAGINGEN
In de beginperiode van de coronacrisis moest Kivido wel even schakelen. De kinderopvang werd een noodopvang om de ouders met een cruciaal beroep te ondersteunen. Stefanie vertelt: “Toen de noodopvang kwam, waren de medewerkers ontzettend flexibel en hebben we alles snel op poten gezet. Ondanks dat alles anders was, stonden de medewerkers er allemaal. Dat vond ik heel indrukwekkend en dat geeft je ook echt een boost. We zijn inmiddels best groot, maar in gedachten zijn we nog steeds klein en betrokken. Dat merk je.”

Door de komst van de noodopvang raakte Kivido het toezicht en het contact met de bekende kinderen een beetje kwijt. Daarom bedacht Kivido al snel een aantal oplossingen: “De kinderopvang werkt op basis van vertrouwen en welbevinden. Als de kinderen te lang wegblijven, moeten ze weer helemaal opnieuw wennen. Daarom hebben de medewerkers bij alle kinderen die thuis waren een tasje met fruit afgeleverd, zodat ze de kinderen toch even konden zien. Daarnaast hebben de mentoren contact met de ouders gehouden en hebben we de nodige ondersteuning aangeboden. Wij hebben namelijk ook een kindertherapeut in dienst, waar de ouders zonder kosten gebruik van kunnen maken. Wij zijn partner in het opvoeden, dus als we daar een bijdrage aan kunnen leveren, doen we dat graag.”

VOORUITZICHT
Inmiddels kunnen alle soorten opvang weer plaatsvinden en wordt er al volop nagedacht over de mogelijkheden voor de feestdagen: “Afgelopen jaar konden klanten Sinterklaas en zijn pieten huren, maar nu kan dat natuurlijk niet. Daarom hebben we voor dit jaar bedacht om voor de kinderen een videoboodschap in te spreken. De ouders geven dan informatie over het kind en Sinterklaas en de pieten spreken vervolgens de boodschap in. Daar hebben we al tientallen aanmeldingen voor gekregen, dus dat is echt wel leuk.” De alternatieven zijn er dus, maar toch hoopt Stefanie dat alles in het komende jaar weer een beetje naar het oude normaal toe gaat: “De kinderopvang is gebaseerd op vertrouwen en op persoonlijk contact. De medewerkers onderling merken dat ook en we missen de interactie. We hopen daarom dat we in 2021 minder voorzichtig hoeven te zijn, zodat het contact met de ouders wat soepeler en persoonlijker kan verlopen. Daarnaast hopen we natuurlijk ook een betere invulling te kunnen geven aan het vakantieprogramma en zijn samenwerkingen met andere organisaties belangrijker dan ooit.”

ZOEKTOCHT
Momenteel heeft Kivido het label kinderopvang. “Maar Kivido is zoveel meer”, zegt Stefanie. “Naast de kinderopvang vervullen wij namelijk ook een belangrijke rol op het gebied van ontwikkeling en groei. Wij vangen de kinderen niet alleen op, maar we bevorderen ook hun sociaal emotionele ontwikkeling.” Het woord opvang dekt dus eigenlijk allang niet meer de lading die Kivido levert. Daarom stelt Stefanie jou de vraag: “Hoe zou jij Kivido omschrijven?”