Lions golfen €13.450 bijeen voor Metakids

30 augustus 2021, Alfred Kool (Golfclub Cromstrijen)

Lions golfen €13.450 bijeen voor Metakids

Op vrijdag 27 augustus organiseerden de Lionsclubs Hoeksche Waard, Schiedam, IJsselmonde en Zevenbergen, na een onderbreking van een jaar, weer hun jaarlijkse gezamenlijke golftoernooi voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar Metakids. Het toernooi werd gehouden op de prachtige 18-holes baan van Landgoed Golfclub Cromstrijen in Numansdorp. In totaal kwamen zo’n 100 golfers op een verantwoorde en veilige wijze in actie voor het goede doel. Aan het slot van dit geslaagde evenement werd een symbolische cheque met het mooie bedrag van €13.450 namens de vier organiserende Lionsclubs overhandigd aan Pieter Brinkhorst, directeur van de Stichting Metakids.

Metakids: meer onderzoek nodig

Ruim 10.000 Nederlandse gezinnen leven met de slopende gevolgen van metabole ziekten (ook wel stofwisselingsziekten). Voor veel kinderen bestaat nog geen goede behandeling waardoor ze ernstig lichamelijk en/of verstandelijk beperkt raken of vaak al voor hun 18e overlijden. Er zijn heel veel verschillende vormen van metabole ziekten. Hierdoor had het voorheen geen prioriteit voor de farmaceutische industrie.
De laatste jaren worden met behulp van de nieuwste onderzoekstechnieken grote stappen gemaakt in de diagnose naar metabole ziekten. Maar helaas zijn nog lang niet alle vormen van metabole ziekte behandelbaar. En kan er nog veel vooruitgang worden geboekt in effectiviteit van bestaande behandelingen.
Metakids strijdt voor een wereld waarin metabole ziekten behandelbaar zijn en geen kind meer hieraan hoeft te overlijden. Onderzoek is de oplossing: voldoende kwalitatief onderzoek maakt vrijwel alle metabole ziekten binnen 25 jaar behandelbaar en biedt kinderen kwaliteit van leven en hoop op de toekomst.
Meer informatie: www.metakids.nl.

Na afloop van de golfdag hield prof. dr. Clara van Karnebeek, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en gespecialiseerd in metabole ziekten, een indrukwekkende inleiding over de kenmerken en oorzaken van stofwisselingsziekten, de verwoestende impact ervan op jonge gezinnen, en het grote belang van onderzoek naar een effectieve behandeling ervan. Haar gepassioneerde pleidooi stimuleerde de aanwezigen nog tot maar liefst €2.000 aan extra donaties.

Dank is verschuldigd aan Golfclub Cromstrijen voor het beschikbaar stellen van de prachtige accommodatie, maar ook aan de vele vrijwilligers en sponsoren die het toernooi mogelijk maakten.

Fotobijschrift: overhandiging cheque, v.l.n.r: Vincent Yntema (voorzitter gezamenlijke golfcommissie), Pieter Brinkhorst (directeur Metakids), Clara van Karnebeek (hoogleraar Radboud Universiteit) en Ruud Tiemann (president LC Zevenbergen)