“Marketing is geen afdeling, het zit door je hele onderneming”

Het zijn de duidelijke woorden van Irene van Cappellen, ook wel bekend als MarketingMadame. Met haar kennis van marketing en een flinke dosis enthousiasme helpt zij zzp’ers en mkb’ers bij het realiseren van hun strategische marketingdoelen, waarbij de focus niet alleen ligt op het binnenhalen van nieuwe klanten, maar ook op het behouden van bestaande klanten. Ze schreef er een boek over ‘Oh, maar deze is al klant…’, waarin ze ondernemers op creatieve manier de kunst van klantretentie laat zien.  

Het belang van marketing wordt volgens Irene nog te vaak onderschat: “Marketing is veel meer dan een social media campagne aanzetten. Het is de basis van je bedrijf. Het is belangrijk om eerst je marketingstrategie op orde te hebben. Dan pas kijken we welke kanalen interessant zijn om jouw doelstelling(en) te bereiken. Ik start daarom altijd met het opstellen van een marketingplan op basis van een marketingscan. Ondernemers kunnen vervolgens zelf met dit plan aan de slag, maar bij voorkeur verzorg ik ook de implementatie. Ik werk het liefst bij bedrijven op locatie, zodat de lijnen kort blijven en ik het bedrijf snel leer kennen. Marketing zit door je hele bedrijf, dus ik ook! Ik werk vooral voor bedrijven die te klein zijn voor een eigen marketingafdeling, maar wel serieus met marketing aan de slag willen. Mijn klantenkring is zeer divers, variërend van een technische groothandel en een deurwaarder tot bijvoorbeeld de lokale boodschappen bezorgservice Ben & Pieter’s. Verder verzorg ik diverse trainingen die 1-op-1 of in groepsverband kunnen worden gevolgd, zoals een social mediatraining en training brandingstrategie.”

“Marketing zit door je hele bedrijf, dus ik ook!”

Vergeet je bestaande klanten niet

Tijdens haar werkzaamheden op locatie valt het Irene op dat bedrijven zich vooral richten op het binnenhalen van nieuwe klanten. “Oh, maar deze is al klant…” is een uitspraak die zij vaak te horen krijgt. Voor Irene een reden om een boek te schrijven over de kunst van klantbehoud, want op dit gebied valt volgens haar nog veel winst te behalen: “ We besteden veel geld en tijd aan het binnenhalen van nieuwe klanten, maar we doen vervolgens weinig moeite om ze vast te houden.  Bestaande klanten zijn heel veel waard. Mijn boek is een praktische handreiking voor bedrijven om aan de slag te gaan met klantretentie en het inzetten van de juiste tools door middel van theorie en praktijkvoorbeelden. Het gaat erom hoe je klanten behoudt en het rendement op je marketingeuro verhoogt.”

De Vriesstraat 20-2-A2, Oud-Beijerland
www.marketingmadame.nl
info@marketingmadame.nl
085 – 210 10 41