Megaconstructie voor toekomstig Rotterdams museum
We moeten nog even geduld hebben voordat we het meesterwerk van Van Rijsoort Bending uit Klaaswaal in het echt te zien krijgen, maar wij geven je alvast een voorproefje. Het bedrijf werkt namelijk aan een 25 meterhoge zilveren trap voor het toekomstige FENIX Landverhuizersmuseum in Katendrecht. Deze imposante megaconstructie leidt bezoekers naar de top van het gebouw, waar ze genieten van een panoramisch uitzicht op de Rotterdamse skyline, de Maas en de haven.
Het familiebedrijf uit Klaaswaal is al meer dan 120 jaar gespecialiseerd in het buigen van metalen buizen, profielen en platen. Eerder maakte het bedrijf bijvoorbeeld constructies voor stadions, metrostations en grote kunstobjecten. Zo zijn de opvallende ronde masten langs het spoor van de Betuwelijn (3.500 in totaal) het werk van Van Rijsoort Bending. Het van origine Rotterdamse bedrijf verhuisde in 1973 naar Klaaswaal.
Familiebedrijf
Eric Koenhein, bedrijfsleider, vertelt: “De industrie moest de stad uit en er werd gezocht naar een locatie in de buurt met meer ruimte. Klaaswaal bleek de ideale locatie en inmiddels zitten we hier alweer bijna vijftig jaar. Vroeger reden we met busjes heen en weer om het personeel op te halen in Rotterdam. Al snel verhuisden veel medewerkers met ons mee naar de Hoeksche Waard. We zijn nog steeds een familiebedrijf, inmiddels voortgezet door de kant van de schoonfamilie. Het bedrijf wordt nu gerund door de broers Martin en Jeroen Swinkels. Beiden zijn actief in het bedrijf, respectievelijk als directeur en als hoofd van de technische dienst.”
Prestigeproject
Van Rijsoort Bending werkt voor onder meer de scheepsbouw, tankbouw, architecten en kunstenaars en is uitgegroeid tot een internationale speler. Eric: “We zijn doorgaans onderaannemer voor een constructiebedrijf of machinebouwer. Wij worden gevraagd voor lastige, ronde vormen. Alles wat bij ons recht binnenkomt, komt er krom weer uit. We maken bijvoorbeeld kunstwerken, lantarenpalen, fietsenrekken en hekwerken voor melkrobots, maar het meeste van ons werk zit verstopt in tanks of onder de grond.
Dat maakt ons werk voor het Rotterdamse museum extra bijzonder: de trap en het uitzichtplatvorm zijn straks een in het oog springend onderdeel van het gebouw. Dit is voor ons echt een prestigeproject.”
Vakmanschap
Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de trap, ook wel ‘Tornado’ genoemd, in volle gang. “Het is geen gewone wenteltrap, maar kolkende vorm die in 3D omhoog krult. Wij buigen de stalen buizen voor de constructie. De bekleding wordt verzorgd door een andere partij. Naast de onderconstructie voor de trap buigen we ook de constructie voor het gecurvede glasdak. De uitvoering luistert heel nauw. Het is geen kwestie van tekeningen invoeren in de software en produceren maar. De mensen aan de machine maken het. In een 3D vorm is niets standaard en je moet voortdurend sturen en meekijken. Je hebt twee paar ogen nodig: één persoon bestuurt de machine en de ander volgt voortdurend het product. Dit is echt vakmanschap.”
“Dit vraagt om vakmanschap: de mensen aan de machine maken het.”
Wanneer het FENIX Landverhuizersmuseum gereed is, is nog niet bekend. Het project omvat de transformatie van de Fenixloods II. De loods uit 1923 was ooit de grootste loods van de wereld. Het FENIX Landverhuizersmuseum komt op de eerste verdieping en vertelt het verhaal van de miljoenen mensen die via Katendrecht vertrokken naar de andere delen van de wereld. “Wij zijn ontzettend trots dat ons staalwerk straks de skyline op Katendrecht siert.”