Ontdek de kansen van de huidige woningmarkt


Schreeuwende nieuwsberichten, “huizenprijzen dalen”, “hypotheekrente weer verhoogd” “woningmarkt op slot”.

Heel leuk die media, maar wat is daar nu van waar?

Ja, de hypotheekrente is verhoogd (gemiddeld betaal je nu ca. 4 tot 4,5% rente, bron actuele rentestanden.nl).
Ja, daardoor zijn de huizenprijzen iets gedaald (In maart waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 2,3 procent lager dan in maart 2022, bron CBS)
Maar, in gemeenten buiten de 45 grootste steden stegen de prijzen zelfs nog met 1,1%. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het Kadaster.
Nee, de woningmarkt zit niet op slot.

Waarom niet? De woningmarkt stabiliseert. Omdat we juist weer naar een iets normalere woningmarkt zijn gegaan door de hogere hypotheekrente. We moesten er even aan wennen.

Kansen huidige woningmarkt

Het was natuurlijk ook heel fijn om maar 1% rente te betalen voor je hypotheek. Maar was dat niet juist de reden waarom het misschien allemaal een beetje mis ging? Geld lenen was bijna gratis, logisch dat iedereen een huis wilde kopen. En dan ook precies dat huis waar al 10 andere gegadigden voor waren. Het overbieden was niet normaal.

Meer stabiliteit, maar nog niet optimaal

Gelukkig is dat nu iets normaler geworden. Van een gezonde woningmarkt kunnen we helaas nog steeds niet spreken; maar er zijn nu wel meer mogelijkheden en vooral kansen voor starters om een leuke woning te kopen. Starters zijn weer aan het kopen! Starters kochten in het 1e kwartaal 2023 2% meer woningen dan 1 jaar eerder. In totaal 16.730. Doorstromers kochten juist 14% minder woningen. In totaal 23.570, bron Kadaster.

Je hoeft nu geen zak met geld meer mee te nemen om flink te kunnen overbieden. Starters waren lang niet in de gelegenheid om tegen de concurrenten op te bieden. En doordat zij vaak een hoger financieringsvoorbehoud nodig hadden werden ze helemaal buiten spel gezet.

 

Het is fijn om weer normaal een afspraak in te kunnen plannen voor een bezichtiging, en misschien lukt het ook nog wel om een 2e keer bij dat leuke huis te gaan kijken. Staat het al iets langer te koop (en daarmee bedoelen we niet gelijk in de 1e week verkocht), dan gaat dat waarschijnlijk lukken. En wie weet is er ook nog ruimte voor een onderhandeling. De verkoper hoeft immers ook in de meeste gevallen niet meer te overbieden op het volgende huis dat hij gaat kopen.

Doorstromers krijgen ook meer mogelijkheden. Zij nemen weer meer tijd om verschillende woningen bezichtigen die beter bij hun huidige woonbehoefte past. En misschien hebben zij ook nog een deel hypotheek met een lagere rente die mooi mee verhuisd kan worden.

Verduurzamen

De hoge inflatie en energieprijzen hebben er ook voor gezorgd dat duurzame woningen meer opleveren. Gemiddeld wordt er voor een woning met een energielabel C of beter meer betaald dan een vergelijkbare woning met een energielabel G. Tijd om te gaan verduurzamen dus!

Zie het ook als een kans om te onderhandelen bij die leuke woning die je hebt gezien met een lager energielabel. Er zijn meerdere mogelijkheden om de verduurzaming mee te financieren. Bovendien levert een beter energielabel bij steeds meer hypotheekverstrekkers een rentekorting op, met lagere maandlasten tot gevolg. Neem contact op met je hypotheekadviseur en laat je vooraf informeren.

Aankoopmakelaar

Schakel ook een aankoopmakelaar in. Zeker in deze markt verdien je deze investering meer dan terug. Bovendien word je van A tot Z begeleid en kom je niet voor verrassingen te staan.

Hoe de woningmarkt zich verder zal ontwikkelen blijft de vraag.
Ondanks dat de verhoogde hypotheekrente drukt op de financieringsruimte, zorgen de loonstijgingen aan de andere kant weer voor wat verruiming.
Maar er zijn meer woningen nodig. Zolang er niet voldoende nieuwe woningen bijkomen blijft er sprake van een krapte, zullen de prijzen niet snel verder dalen en zouden deze zelfs weer kunnen gaan stijgen.

Contact

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning? Misschien is dit toch het moment om eens even goed om je heen te kijken.

Heb je vragen, wil je advies, aankoopbegeleiding of een taxatie? Neem gerust contact met mij op.

Vriendelijke groet,
Ilona Hordijk-Bos
Register Makelaar – Register Taxateur RM RT
Itaxaties

Bronnen: CBS, Kadaster, actuelerentestanden.nl.

Ga naar de pagina van Itaxaties.

Ga terug naar de homepage: Hoeksche Zaken