Plangebied Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland

Omgeving kan reageren op plannen voor waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Hynetwork Services zijn van plan om een landelijk waterstofnetwerk te ontwikkelen. Onderdeel hiervan is het waterstofnetwerk in Zuidwest-Nederland. Het ‘Voornemen en voorstel voor Participatie’ is kortgeleden bekendgemaakt. Hierin staat beschreven wat de plannen voor het waterstofnetwerk zijn en hoe de omgeving wordt betrokken. Het ministerie van EZK en Hynetwork Services nodigen de omgeving uit om hierop te reageren.

Hynetwork Services, een 100%-dochteronderneming van Gasunie, legt het Waterstofnetwerk in Nederland aan. Dit landelijke netwerk voor CO2-vrije waterstof verbindt vijf industriële clusters met elkaar, met het buitenland en met waterstofopslag en -importlocaties. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bestaande en deels nieuw aan te leggen leidingen. Het waterstofnetwerk wordt in fases gebouwd. Zo kunnen deze bedrijven overstappen op duurzame energie en hun CO₂-uitstoot sterk verminderen. Het doel is dat het netwerk in 2030 helemaal klaar is.

De plannen voor het waterstofnetwerk in Zuidwest-Nederland zijn onderdeel van dit landelijke netwerk. Op die manier kan de industrie ook in deze regio verduurzamen met waterstof. Daarnaast blijft werkgelegenheid in de regio bestaan en komt er nieuwe werkgelegenheid.

Het ministerie van EZK regelt de vergunningen voor de aanleg van dit netwerk. Voor dit project is dit proces kortgeleden van start gegaan. Van 31 maart tot en met 11 mei 2023 kunt u het ‘Voornemen en voorstel voor Participatie’ doorlezen en erop reageren. In het Voornemen leest u de inhoud van het project. Ook staan in het Voornemen de stappen in het proces om tot een besluit te komen. In het voorstel voor Participatie leest u hoe de omgeving wordt betrokken bij het project.

Informatiebijeenkomsten

Om u te informeren over de plannen organiseren we één digitale informatiebijeenkomst en vier fysieke inloopbijeenkomsten. Hier kunt u vragen stellen of een reactie geven.
De informatiebijeenkomsten vinden plaats op:

• dinsdag 11 april van 20.00 tot 20.45 uur: digitale informatiebijeenkomst
• woensdag 12 april van 19.00 tot 21.00 uur: Zalen- en evenementencentrum De Vroone in Kapelle
• donderdag 13 april van 19.00 tot 21.00 uur: Dorpshuis Streona in Strijen
• dinsdag 18 april van 19.00 tot 21.00 uur: Sporthallen Albrandswaard in Rhoon
• donderdag 20 april van 19.00 tot 21.00 uur: Ontmoetingscentrum De Tuyter in Krimpen aan den IJssel.

Meer informatie over de informatiebijeenkomsten, de stappen in het proces en hoe u kunt reageren leest u op de website van Bureau Energieprojecten: www.rvo.nl/waterstofnetwerk-zwn. Meer informatie over het project zelf vindt u op de website van Hynetwork Services: www.hynetwork.nl/zuidwest-nederland.