Smarthubs uit de startblokken

17 december 2021, gemeente Hoeksche Waard

Donderdagavond 16 december vond een eerste, succesvolle verkenning plaats voor het initiatief ‘Smarthubs’. Gemeente Hoeksche Waard gaat een samenwerking aan met Hogeschool Inholland in Rotterdam, waarbij studenten met opdrachten van Hoeksche Waardse ondernemers aan de slag kunnen gaan. Door de specifieke kennis van jonge en ambitieuze professionals naar de praktijk te brengen, ontstaan verfrissende ideeën.

Hoge verwachtingen
Gemeente Hoeksche Waard is een co-creatie aangegaan met Hogeschool Inholland. Deze hogeschool heeft binnen haar onderwijs en de bestaande leerwerkbedrijven ervaring met het begeleiden van studenten die werken aan praktijkopdrachten van ondernemers. Het is de bedoeling dat in de Hoeksche Waard hbo-studenten onder begeleiding van docenten kosteloos en praktisch advies geven aan ondernemers. 8 Hoeksche Waardse bedrijven brachten een vraagstuk in op het gebied van (online) marketing, recht of financiën. Leerwerkbedrijf InCollab van Hogeschool Inholland gaat bekijken waar een match kan worden gemaakt.

Wethouder Paul Boogaard (Economie) opende donderdagavond de eerste digitale kennismaking tussen de studenten en de ondernemers. “Ik heb hoge verwachtingen van Smarthubs. Door op een andere manier kennis bij vraagstukken van lokale ondernemers te brengen, ontstaan verfrissende ideeën. Deze professionals van de toekomst zijn bijvoorbeeld ontzettend online georiënteerd en begrijpen de belevingswereld van jongeren. Van daaruit kunnen zij van grote waarde zijn voor bedrijven in de Hoeksche Waard.”, aldus Paul Boogaard.
Nahied Rezwani, locatiedirecteur van Inholland Rotterdam, ziet kansen voor iedereen: “Ook voor de studenten is het ontzettend leerzaam om de praktijk van dichtbij te ervaren. In dat kader is Smarthubs een klassieke win-winsituatie.”

Eerste gesprekken
Tijdens de digitale kennismaking presenteerden 8 Hoeksche Waardse bedrijven een vraagstuk dat ze aan de studenten wilden voorleggen. Een van de bedrijven daagt hen uit om een marketingstrategie te ontwikkelen voor hun services voor de sector transport en logistiek. Daarnaast waren er onderzoeksvragen op het gebied van online werving en het inzetten van sociale media.

In korte speeddates maakten de ondernemers kennis met de aanwezige studenten om uiteindelijk te bepalen wie het beste bij bepaalde opdrachten passen. In 2022 gaan de studenten echt van start met de kortlopende opdrachten. Met de resultaten hopen de gemeente en de onderwijspartner meer Hoeksche Waardse bedrijven te enthousiasmeren voor Smarthubs. Volgend jaar wil gemeente Hoeksche Waard het initiatief uitbreiden met mbo-studenten.