STICHTING PLUKHOEK MOOKHOEK: PLUKKEN VOOR HET GOEDE DOEL

Veel mensen kennen Plukhoek Mookhoek vooral als een recreatieve pluktuin, waar je in het seizoen de mooiste bloemen, fruit en zelfs je eigen thee kunt plukken. Minder bekend is het eigenlijke doel van de pluktuin, namelijk de Buitenschool. Initiatiefnemer en eigenaresse Claudia Reijnen biedt met de Buitenschool onderwijs aan kinderen die extra zorg en/of begeleiding nodig hebben.

Claudia heeft meer dan twintig jaar ervaring in het speciaal basisonderwijs, waar ze naast haar activiteiten voor de pluktuin, nog steeds werkt. Het idee voor de Buitenschool ontstond zes jaar geleden, toen Claudia in de tuin bezig was. “Ik merkte ineens hoeveel rust het mij geeft om in de aarde te wroeten en met planten bezig te zijn. Als ik dit nu eens over kon brengen op de kinderen. Niet ieder kind is geschikt om de hele dag in een lokaal op een stoel te zitten. Of er zijn spanningen, doordat ze zich onveilig voelen in de klas. We sluiten met de Buitenschool aan op de leerdoelen van
het reguliere onderwijs.

Maar in plaats van boeken of een smartboard gebruiken we de tuin als middel. Kinderen leren bijvoorbeeld rekenen en begrijpend lezen aan de hand van wortels zaaien. Ze krijgen individueel les, waarbij de frequentie en het aanbod afgestemd zijn op de specifieke behoefte van het kind. De methode is bewezen succesvol voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en zitten lekkerder in hun vel. Dat is toch geweldig?! Dit wordt alweer ons vierde jaar.”

SAMEN GROEIEN
Alle opbrengsten van de Pluktuin, dus ook van workshops en (kinder)feestjes gaan naar de stichting. “In het seizoen zijn we geopend voor bezoekers. Je kunt hier bloemen plukken, fruit en verse thee. We hebben ook een terras, waar je terecht kunt voor een drankje met wat lekkers, en een winkeltje met lokale seizoensproducten. Net als de natuur kent ook Plukhoek Mookhoek een ongekende dynamiek. We blijven de tuin ontwikkelen. Zo werken we op dit moment aan een zintuigentuin met blotevoetenpaden, voor zowel onze cliënten als bezoekers. Ook nieuw is het buitenklaslokaal, als slechtweervoorziening. De complete inrichting hebben we gekregen van Kringloop Hoeksche Waard. Die samen werking met lokale partijen vinden we heel waardevol. Er staan in de tuin bijvoorbeeld ook bijenkorven van de Hoeksche Bijenkorf. Bijen zijn dol op onze bloemen en andersom. De honing verkopen we weer in onze winkel. Zo helpen we elkaar, maar vooral de kinderen, om te groeien.”

Wil je meer weten over Stichting Plukhoek Mookhoek en de Buitenschool of ben je op zoek naar een leuk lokaal uitje? Kijk voor meer informatie, mogelijkheden en openingstijden op www.plukhoekmookhoek.nl.