Thuis in de kern

Thuis in de Kern is een uitvoeringsprogramma van zorgorganisaties Alerimus, Careyn, Cavent, Heemzicht, Welzijn Hoeksche Waard en Zorgwaard. Samen met de gemeente, HWWonen en andere partners werken zij aan een Hoeksche Waard waar inwoners in hun vertrouwde omgeving oud kunnen worden. Aan de hand van verschillende projecten werken de partijen aan drie belangrijke thema’s: preventie, participatie en innovatie.
In elke editie van Hoeksche Zaken lichten we een project uit. Dit keer vertellen Kitty Zonneberg, Bas van de Plank en Diane den Tuinder over De Huiskamer van de Wijk.

 

Iedereen is welkom in de Huiskamer van de Wijk
Een fijne plek voor iedereen, jong en oud. Waar je even een praatje kunt maken, andere mensen ontmoet, een activiteit organiseert of bezoekt. Dat zijn de Huiskamers van de Wijk, met als doel inwonersparticipatie en preventie van eenzaamheid.

 De Hoeksche Waard telt momenteel 5 huiskamers, verdeeld over de verschillende zorglocaties: Int Voorste (Piershil), Rembrandt (Oud-Beijerland), Wijkhuis (Numansdorp), Wijckplein (Oud-Beijerland) en Zomerplein (Puttershoek). Diane is als projectleider verantwoordelijk voor de (door)ontwikkeling van de Huiskamers. “De huiskamers worden georganiseerd in en rondom zorglocaties, maar zijn echt bedoeld als een plek voor de hele buurt. Dus niet alleen voor de inwoners van de zorglocatie, maar voor iedereen. Die verbinding is belangrijk. Steeds meer cliënten van zorgorganisaties blijven wonen in de wijk.

En de zorgorganisaties voelen zich ook mede verantwoordelijk voor de vitaliteit in een kern. Daarnaast is de verbinding noodzakelijk, want de zorgsector staat voor een grote uitdaging. Door vergrijzing neemt de zorgvraag toe, terwijl aan de andere kant het aantal arbeidskrachten afneemt. Daarom moeten we de zorg op een andere manier organiseren. Samen is hierbij het sleutelwoord: we moeten dit echt met elkaar doen.”

 

Activiteiten
‘’Er zijn activiteiten voor alle leeftijden en die worden door allerlei verschillende initiatiefnemers georganiseerd. Indien nodig, onder steunen en faciliteren wij,” licht Kitty toe. “Zo brengen we verschillende doelgroepen met elkaar in contact. We organiseren bijvoorbeeld een peuterochtend, filmmiddagen, koffie ochtenden voor jonge ouders en zitdansen. Dit doen we niet alleen, maar samen met inwoners en ondernemers. Zo geeft de Boxing Company wekelijks boksles in het Wijkhuis en Wijckplein. De leden komen dan mee naar de locatie om met de deelnemers te boksen. Het is geweldig om te zien waar deze verbindingtussen jong en oud toe leidt.” “Dat is precies wat we met de Huiskamer van de Wijk willen bereiken,” vult Bas aan. “We willen met de huiskamer een plek van, voor en door iedereen maken. Dat je hier ook gewoon terecht kunt voor een trendy lunch of high wine.” Bas benadrukt dat de huiskamers bestaande ideeën en initiatieven ondersteunen en zeker geen concurrentie zijn. “We kijken naar de behoefte van de inwoners en van de inwoners en vullen waar mogelijk de lege plekken op.”

 

“De Huiskamer van de Wijk als een hippe plek van, voor en door iedereen.”

 

Netwerk
Diane: “Huiskamer van de Wijk klinkt als een locatie en een activiteit, maar het is ook een werkwijze. Door het creëren van waar de volle verbindingen tussen zorginstellingen en andere organisaties, verengingen, scholen, kerken en inwoners, bouwen we aan een sterk netwerk om de kernen te versterken. Zo organiseren we in de Open Waard (Wijckplein) in samenwerking met Konijnendijk Mode een modeshow. Dit werkt voor iedereen: de modeshow trekt bezoekers van alle leeftijden naar de zorglocatie en zorgt voor mooie ontmoetingen. Konijnendijk krijgt een podium om kleding te verkopen. Dit is slechts één voorbeeld van de vele mogelijkheden. Iedereen is bij ons welkom om een activiteit te organiseren. Van een feestje en teamvergadering tot sportclinic en muziekles. We hebben er de ruimte en faciliteiten voor.”

 

Kijk voor meer informatie en het aanmelden van activiteiten op www.huiskamervandewijk.nl.