Tips voor een ijzersterke content in 2022: zo bereik jij de top-of-mind

Ken je het verhaal over de wedstrijd tussen de haas en de schildpad? De haas is natuurlijk veel sneller, maar spant zich nauwelijks in en wijkt regelmatig af van de route. De schildpad is traag, maar houdt stug vol en blijft op het pad. Volledig gefocust op zijn doel, wint de schildpad uiteindelijk de wedstrijd. Dat is precies waar het bij always-on marketing om draait. Snelle, eenmalige acties zijn verleden tijd.

Always-on marketing wordt genoemd als de trend van 2022 en gaat feitelijk over het bereiken van de juiste mensen, op het juiste moment, met het juiste verhaal. Dit vraagt om een zorgvuldige contentplanning, discipline en natuurlijk goede verhalen. Maar hoe zorg je nu voor goede en voldoende content? Ik geef je een paar tips aan de hand van de consumententrends voor 2022.

 

Speel in op het gevoel
Klanten kopen geen product, maar een verhaal. Een verhaal dat raakt, prikkelt, inspireert en enthousiasmeert. Dit zorgt voor verbinding. Neem bijvoorbeeld Volvo. In de reclamespots van het automerk staat niet de auto, maar een veilig gevoel centraal. Het kleine meisje dat oversteekt, terwijl de automobiliste net even is afgeleid… Dankzij het automatische remsysteem van de auto loopt het verhaal goed af… Dit komt binnen! Voel je hem?

Menselijk
Mensen doen graag zaken met mensen. Laat medewerkers en/of klanten aan het woord over jouw bedrijf of product. Vertel echte, eerlijke ver halen. Hoe persoonlijker, hoe beter. Gebruik dus bij voorkeur een foto. Lezers herkennen zich bijvoorbeeld in het probleem dat wordt verteld. En jij zorgt voor een goede oplossing. Klantverhalen zorgen ook voor vertrouwen en sympathie bij de doelgroep. Dit staat ook wel bekend als sociale bewijskracht. Als anderen het doen, dan zal het wel goed zijn.

Sociaal betrokken en duurzaam
Mensen werken graag samen met bedrijven die zich inzetten voor het goede doel. Daarom zoeken steeds meer bedrijven de samenwerking met non-profitorganisaties. Maar het benoemen van de samenwerking of steun is niet voldoende. Jouw goede bedoelingen moeten echt onder deel zijn van je missie. Dit geldt ook voor jouw duurzame ambities. Laat zien wat je doet en vertel hierover, eventueel uit naam van de samenwerkingspartner. Deel bijvoorbeeld verhalen van events, mede mogelijk gemaakt door jouw bijdrage, of zet affiliate marketing in.

Interactie
Ga met je doelgroep in gesprek. Organiseer bijvoorbeeld een poll op Instagram, waarin je lezers vraagt om hun mening over een nieuw product of concept. Dit zorgt voor verbinding en betrokkenheid bij jouw bedrijf of merk. Zorg wel altijd voor een opvolging, zodat mensen weten dat je echt iets met hun input hebt gedaan. Probeer teleurstellingen te voorkomen. Denk daarom vooraf goed na over wat je vraagt en verlies bij dit soort acties nooit de doelgroep uit het oog, want dit kan leiden tot verkeerde beslissingen op basis van de uitkomst.

Deel kennis
Kennisdeling is niet nieuw, maar nog steeds een belangrijk onderdeel van de contentstrategie. Profileer jezelf als expert en deel handige tips en tricks over jouw vakgebied of product waar de doelgroep echt mee geholpen is. Wil je een product onder de aandacht brengen? Maak dan bijvoorbeeld een koppeling met een actueel probleem, marktontwikkeling of consumententrend. Het commerciële verhaal verdwijnt naar de achtergrond en je bent relevant op het juiste moment.

Contentrecylcing
Natuurlijk is het een enorme uitdaging om telkens weer nieuwe content te creëren. Het kost tijd en waar haal je de inspiratie vandaan? Gelukkig mag je content af en toe best hergebruiken. Die blog van vorig jaar is misschien nog steeds actueel en interessant en vast nog niet door iedereen gelezen. Je kunt er ook voor kiezen om de verhaalstructuur iets te veranderen. Vergeet niet om de publicatiedatum van het artikel aan te passen. Een andere mogelijkheid is om het blogartikel in een andere vorm te gieten, zoals een video of podcast.

Naar de top-of-mind
Een goede contentstrategie kost tijd en vraagt doorzettingsvermogen, maar de volhouder wint. Net als de schildpad. Natuurlijk is het geen wedstrijd, maar door het structureel delen van relevante content, eindig je uiteindelijk top-of-mind bij de doelgroep.

 

Heb je hulp nodig bij het creëren van waardevolle content voor jouw doelgroep? Ik help je graag.