VERM Services – Graffiti verwijderen is een kunst opzich

“Iedere klus is weer anders. En bij iedere opdracht leren we er weer iets bij, ondanks onze jarenlange ervaring. Want zo makkelijk is het niet om graffiti, ook wel street art genoemd, efficiënt en veilig te verwijderen. Sterker nog; het is vaak een hele kunst om een oppervlakte weer helemaal mooi en schoon te krijgen. Vooral als de verf er al wat langer op zit. Of als er verschillende lagen over elkaar zijn aangebracht”, aldus Jurrie Vermeulen van Verm Services uit Heinenoord, specialist in oppervlakte behandelingen.

Sinds een aantal jaren telt zijn onderneming drie deskundigen die met name zeer bekwaam zijn in het verwijderen van graffiti op allerlei soorten ondergrond. “We krijgen aanvragen vanuit het hele land”, vertelt Jurrie. “Zojuist werden we nog benaderd voor een klus in Groningen. Daaruit blijkt wel dat we in korte tijd een uitstekende naam hebben opgebouwd met ons specialisme. Zo verzorgen we ook het onderhoud van alle parkeerautomaten in Nederland. Dat zijn er toch als snel iets van 16.000. Maar de meeste opdrachten komen van bedrijven, particulieren en gemeenten uit
de regio.“

MAGNEET
Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen en teksten die illegaal met stiften of verf op muren, deuren, schuttingen of andere objecten worden aangebracht. “In de praktijk kun je graffiti het beste binnen 24 tot 48 uur laten weghalen. Niet alleen omdat het dan mogelijk nog relatief makkelijk van het object te verwijderen is, maar ook omdat het de beste strategie is om te voorkomen dat er nog meer graffiti wordt aangebracht”, stelt Jurrie. “Als je het laat zitten, werkt het als een soort magneet. Dan voelen anderen zich ook geroepen om hun creativiteit los te laten op jouw rolluik voor de etalage of jouw schutting om het huis.”

STOOMAPPARAAT
Even voor de duidelijkheid: graffiti spuiten in de openbare ruimte en op eigendommen van anderen, is strafbaar. “Maar feit is dat nog steeds overal gebeurt”, vertelt Jurrie. “Wij hebben ervaring met iedere ondergrond. Dus met graffiti op hout, glas, metaal, plastic en metselwerk. Per ondergrond werken we met specifieke schoonmaakmiddelen en specifieke apparatuur. Zo maken we voor het reinigen van metselwerk en de muren van monumentale panden bijvoorbeeld gebruik van een geavanceerd stoomapparaat. Op die manier weken we de verf los van het oppervlak. Bij een metalen of een houten ondergrond die minder kwetsbaar is, kunnen we vaak een krachtige hogedrukreiniger inzetten. Afhankelijk van het object in combinatie met een staalborstel, bronswol of
schuurpapier.”

SPECIALE FILTERMAT
Bij iedere klus gebruiken de specialisten van Verm Services eigen schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn. “Daarnaast maken we gebruik van een speciale filtermat op de grond. Dus alle troep die afkomt van het object dat we reinigen, vangen we op. Er komt niets in het milieu terecht, alleen water. Als we klaar zijn met het verwijderen van alle graffiti, adviseren we altijd om het object te voorzien van een speciale anti-graffiti coating. Maar het is vanzelfsprekend aan de klant om dat advies op te volgen of niet.”