Viscon Group ademt innovatie

Aan innovaties in de Hoeksche Waard geen gebrek. Dat wordt helemaal duidelijk als je binnenstapt bij Viscon Group in ’s-Gravendeel. Dit bedrijf ademt innovatie! Viscon is gespecialiseerd in slimme automatiseringsoplossingen voor de voedings- en agrarische sector. Wist je bijvoorbeeld dat dit bedrijf als eerste begon met het automatisch verpakken van champignons in de bekende blauwe bakjes met deksel, die je nu wereldwijd in supermarkten aantreft?

Familiebedrijf Viscon heeft alles in huis wat er voor nodig is om producten van A naar B te verplaatsen in productieorganisaties. Van zaadje tot tomaatje, van jong plantje tot perkgoed, van ei tot kuiken. Het bedrijf is actief in verschillende markten, waaronder tuinbouw, pluimvee, logistiek en voedselverwerking. Viscon ontwerpt systemen voor bijvoorbeeld meerlagenteelt, interne logistiek, opslag, verpakken en reinigen. Met als doel om toegevoegde waarde te creëren in de gehele keten. Dit vraagt om continue innovatie. Hierbij maakt Viscon gebruik van de jarenlange ervaring, kennis van markten, processen en de nieuwste technieken. Standaardproducten worden gecombineerd met disruptieve technologieën en er wordt gezocht naar succesvolle crossovers. Kennis van de ene sector wordt overgebracht in de andere sectoren binnen Viscon. Bijvoorbeeld vanuit de tuinbouw naar de pluimveesector. De robots en technologieën die worden gebruikt om de fragiele plantjes op te pakken, worden nu ook toegepast om eieren te verplaatsen in kuikenbroederijen.

Crossovers als aanjagers van innovatie 
Een ander innovatief voorbeeld zijn de vaccinatiemachines voor eieren. Er is een technologie beschikbaar die de hartslag van een kuiken in het ei kan meten. Op basis hiervan kan vervolgens bepaald worden welke kuikens in het ei gevaccineerd kunnen worden, met een snelheid tot wel tachtigduizend eieren per uur. Viscon is ook actief in de groente- en fruitverwerking. De machines verwerken over de hele wereld tonnen trostomaten per dag, die in verschillende verpakkingen gaan. Het bedrijf bedacht een speciale track-and-trace software, waarmee precies kan worden achterhaald bij welke kweker die tomaat in dat ene doosje vandaan komt. Dit wordt nu ook toegepast op logistieke processen voor webwinkels.

Sla op water kweken
Viscon richt zich ook op de ontwikkeling van nieuwe kweeksystemen. Voorbeeld hiervan is het Viscon Hydroponics-concept. In dit kweeksysteem kan sla op water gekweekt worden. De jonge slaplantjes worden automatisch op drijvende houders geplaatst en deze worden in het water stap voor stap opgeduwd. Als de sla uiteindelijk aan de andere kant van de vijver is aanbeland, is deze volgroeid en wordt er automatisch geoogst. Zo worden niet alleen bestaande processen geautomatiseerd, maar wordt ook het proces zelf vernieuwd: de kroppen groeien sneller dan in de volle grond, zijn beter beschermd tegen schimmels en vragen veel minder water. Dit leidt tot meer efficiëntie, betere prijzen en een hogere kwaliteit. Dit betekent voor de sector een mooie stap vooruit. Viscon Group is trots om hieraan bij te kunnen dragen en deelt graag haar kennis en ervaring met anderen, om zo samen de waarde stromen in de verschillende sectoren te (blijven) optimaliseren.