XXL Boomstamtafel als ijsbreker voor een leuk zakelijk gesprek

Zeven jaar geleden zocht hij een grote houten tafel voor in zijn eigen woning, maar in die tijd waren boomstamtafels nog helemaal niet zo bekend als nu. Daarom besloot Bardo Lodder om zijn eigen tafel te maken. Hij bouwde een zaagmachine en kocht een grote ‘XXL’ boomstam. Wat begon ‘voor de leuk’ is uitgegroeid tot een serieus bedrijf met een indrukwekkend portfolio.

“Ik vind dit werk ontzettend leuk om te doen. Dat begint al bij het ‘jagen’ op de eeuwenoude boomstammen. We halen de boomstammen bij voorkeur zo dicht mogelijk bij huis. We gebruiken alleen boomstammen van omgewaaide bomen of van bomen die noodgedwongen gekapt moeten worden. Bijvoorbeeld omdat ze te groot zijn geworden voor hun standplaats en een gevaar voor de omgeving vormen of vanwege ziekte. Dat is ook de reden waarom we bij voorkeur zoveel mogelijk lokale bomen gebruiken. We kennen het verhaal van de boom. Bomen worden nóóit speciaal voor ons gekapt. Daarnaast is lokaal inkopen natuurlijk beter voor het milieu met oog op minder transportbewegingen. We zijn hier heel bewust mee bezig.” We willen onze milieu-impact zo laag mogelijk houden.”

 

Uit één stuk
“Het is fantastisch om te zien hoe je van een robuust natuurproduct zoiets moois kunt maken. De tafelbladen zijn allemaal gemaakt uit één stuk. Dat onderscheidt ons en verklaart ook de naam XXL. Want, wat we maken en doen is echt groots. Er zijn inmiddels verschillende aanbieders van boomstamtafels, maar niet van deze grootte of met zo’n enorm aanbod. Of het blad bestaat uit meerdere planken. Op zich een prima tafel, maar wat ons betreft geen echte boomstamtafel. Toen ik zeven jaar geleden begon, waren boomstamtafels nog niet zo populair als nu. Afwijkende plekjes in een plank werden in de meubelindustrie gezien als ‘fout’. Ik vind deze afwijkingen en gekke vormen juist geweldig. Elk tafelblad is uniek en vertelt een verhaal.”

 

Ijsbreker
Over verhalen gesproken. Een XXL boomstamtafel is volgens Bardo een uitstekende ijsbreker voor een leuk gesprek. “Ik maak regelmatig vergadertafels en bureaus voor bedrijven. Een boomstamtafel vormt een mooie eyecatcher in het interieur en draagt bij aan de uitstraling van je bedrijf. Daarnaast is de tafel vaak onderwerp van het gesprek. Dat werkt erg prettig, zeker tijdens een eerste kennismaking. Dit krijg ik regelmatig terug van klanten. Mijn tafels hebben een hoge wauw-factor. Een compliment voor de klant is natuurlijk ook een compliment voor mij. Dat motiveert enorm. Het maken is leuk, maar de blije gezichten zijn nog leuker.”