Zaaien, groeien, oogsten

LENTE! Een heerlijk seizoen. De tijd om nieuwe plannen te maken. Heb je ook zo genoten van de eerste zonnestralen? Wat hebben we er lang op moeten wachten. En dat terwijl we zoveel behoefte aan licht, ruimte en vrijheid hadden. Maar nu is het eindelijk zo ver. De natuur doet zijn best om kleur te brengen en de eerste bloemen bloeien al weer in de berm.

Na de donkere winter volgde de koudste april sinds 1986, maar we wisten: het mooie weer komt er aan. We bewegen er ieder jaar weer voorzichtig naartoe. Van winterjas, naar tussenjas en van zomerjas naar zonder jas. Zo is het ook met de coronamaatregelen. We moeten geduld hebben, met kleine stapjes net zoals de lente zich aandient. Al is het nog steeds beperkt, genieten we bewuster.

Bij het voorjaar hoort ook het verzetten van de klok naar zomertijd, we kijken ook dit jaar de tijd bijna vooruit naar de versoepelingen. Het wachten daarop is voor ondernemers die de gevolgen van de coronacrisis nog iedere dag voelen geen gemakkelijke opgave. Het is daarom belangrijk dat we aandacht voor elkaar hebben. Wij als gemeente voor ondernemers, ondernemers onderling, maar ook ondernemers voor de gemeente. Door aandacht weet je van elkaar wat er speelt. En belangrijker nog, welke mogelijkheden je hebt om een ander te helpen.

Alles wat je zaait heeft tijd en aandacht nodig. En met een gezamenlijke wil om te kunnen oogsten, groeit alles sneller. We zien het natuurlijk letterlijk in de Hoeksche Waard bij onze agrariërs die op de maat van de natuur ondernemen. Zaaien, groeien, oogsten. In die volgorde. Dit seizoensgebonden ondernemen geldt eigenlijk voor alle ondernemers. In welk seizoen je ook zit, ondernemen hoef je niet alleen te doen. Het is samen zo veel leuker en makkelijker. Met mijn collega accountmanagers Nathalie van Prooijen en Annelijn de Bakker van gemeente Hoeksche Waard geef ik je graag de aandacht die jij en je onderneming verdienen. Durf vooruit te kijken. Wat wil jij oogsten in 2021?