Je hebt knoflook en je hebt lokaal geteelde knoflook. Dat is Lookaa. Joris van den Heuvel uit Zuid-Beijerland werkt al acht jaar als akkerbouwer. Hij zocht naar een gewas waarmee hij met slechts één tussenschakel de consument bereikt. Het werd knoflook, een kleinschalig gewas dat om een uitgekiende planning vraagt en waarbij de grootste uitdaging zit in het vinden van afzetkanalen.
Een uit de hand gelopen hobby noemt Joris het. Hij werkt al acht jaar als agrariër. Sinds 1 januari van dit jaar heeft hij samen met zijn vriendin het akkerbouwbedrijf van zijn ouders overgenomen. Joris vertelt: “We telen de traditionele soorten, zoals consumentenaardappelen, wintergerst, suikerbieten, zaaiuien en pootaardappelen. Allemaal bestemd voor de massa. Je hebt vaak geen idee waar je producten terecht komen en of ze in de smaak vallen. Dat vind ik jammer. Ik vind het juist leuk om reacties van de eindgebruiker terug te krijgen. Daarom zocht ik naar een gewas met een kortere keten. Zo ontstond in 2016 het idee om knoflook te gaan telen. Het was tijd voor iets nieuws.”
Korte keten
Wat begon met een paar vierkante meter beslaat inmiddels 3.500 vierkante meter. “Ik ben in de coronatijd begonnen. Er was toen veel vraag naar lokale producten. Leveringen uit het buitenland bleven achter en al snel kreeg ik veel aanvragen. Ik verkoop mijn knoflook via verschillende lokale aanbieders in de Hoeksche Waard en Rotterdam. Daarnaast werk ik ook samen met restaurants. Er zit slechts één schakel tussen, voordat mijn product bij de consument op het bord belandt.”
Leerzaam
Het vinden van afzetkanalen is volgens Joris de grootste uitdaging. “Dat is het moeilijkste van de hele teelt”, vertelt hij. “Grote gewassen kennen minder risico’s. Er zijn verschillende afzetkanalen en bij een te lage opbrengst zoek je de samenwerking met andere boeren. Dat gaat in het geval van een klein gewas als knoflook niet. Ik zie dit vooral als een leuke uitdaging. Het is heel leerzaam. Ik ben meer een teler dan een verkoper, dus er gaat een nieuwe wereld voor me open. Je ontmoet nieuwe mensen, leert nieuwe vormen van handel kennen en je hebt veel meer contact met de eindgebruikers. De feedback die ik van consumenten krijg, vind ik heel waardevol. Ook bijzonder aan deze teelt is de planning. Ik ben bijna twee jaar bezig met één oogst. Ik verkoop voornamelijk droge knoflook. Dat betekent dat de verkoop pas een jaar na het planten kan starten. Deze lange cyclus zorgt eveneens voor een leuke uitdaging. Uitdagingen horen bij het ondernemen vind ik. Uiteindelijk leer je er veel van en kun je er als bedrijf beter van worden.”
De kracht van vers
Proef je verschil met knoflook uit bijvoorbeeld China of Egypte? “De smaak is niet per definitie anders, maar je krijgt natuurlijk wel een veel verser product”, antwoordt Joris. “Knoflook uit China ligt niet binnen 24 uur op je bord. Die versbeleving is op zich al een meerwaarde. Ook het soort ras speelt natuurlijk een rol. Ik werk met rode knoflook van het ras Morado. Dit ras heeft een sterkere smaak dan gewone knoflook. Daarnaast is het gehalte allicine hoger, deze stof staat bekend om zijn gezonde eigenschappen. De gedroogde knoflook verkoop ik in losse, bruikbare tenen in een bewaardoosjes van gerecycled karton. Deze zijn in de Hoeksche Waard onder andere verkrijgbaar via Ben & Pieters en bij verschillende lokale winkels, waaronder Boerderijwinkel Alexandershof in Numansdorp en De Kikkershoek in Mijnsheerenland. De oogstperiode is meestal rond juni. We verkopen dan ook verse knoflook. Die kun je bestellen via onze webshop en afhalen bij onze boerderij.”
De eerste oogstperiode is ook het moment waarop Lookaa het loof van de knoflook verkoopt. Dit is volgens Joris als versproduct wel vrij uniek. Het lijkt een beetje op een bosui. Het loof geeft dezelfde aromatische smaak af als de knoflookteen zelf, maar is milder qua nasmaak. Het product is verkrijgbaar tot ongeveer begin juni.
Werkspreiding
De keuze voor knoflook is ook een praktische keuze. Joris legt uit: “Ik kan dit gewas mooi tussen de andere oogsten doorplannen met oog op planten en oogsten. Dit komt precies uit op momenten dat de andere gewassen niet veel werk behoeven. Daarbij eten mensen geen kilo’s knoflook, dus kan ik dit kleinschalig inzetten. Prima voor erbij. In de toekomst wil ik ook nog andere producten toevoegen aan het assortiment, zoals knoflookpuree en aioli, maar op dit moment ontbreekt het me nog aan tijd. We zijn nog druk bezig met de verhuizing en ik heb ook nog een baan van 40 uur erbij. De opbrengst van de andere gewassen is prima, maar het akkerbouwbedrijf is niet zo groot dat ik hiervoor een hele week thuis moet en kan blijven. De knoflookteelt doe ik er echt bij met als doel om de Nederlandse knoflook zo vers en puur mogelijk bij de consument te krijgen.”
–
Zuidzijdsedijk 18A | 3284 LD | Zuid-Beijerland |
T: 06-20216586 | E:look@lookaa.nl | W: www.lookaa.nl |