Skip links
Barcelona

Op de fiets door Barcelona

Share

In 2013 vertrok Rowan Oosthoek naar het zonnige Barcelona voor een stage bij Green Bikes. Wat begon als tijdelijk avontuur, werd een vast verblijf in de Catalaanse stad en sinds 2019 is Rowan trotse mede-eigenaar van het rental en tourbedrijf.

Rowan groeide op in Klaaswaal en werkte naast haar opleiding toerisme bij de lokale supermarkt. In 2013 vertrok zij voor zeven maanden naar Barcelona voor een stage bij Green Bikes. Terug in Nederland volgde zij de minor Hotelmanagement en met haar diploma op zak keerde zij terug naar de Spaanse stad. Rowan vertelt: “Ik had altijd al de ambitie om naar het buitenland te gaan. Dat het Barcelona werd, stond vooraf niet vast. Ik ben hier eigenlijk een beetje ingerold. Ik zag bij Green Bikes een mooie kans om mijn kennis van marketing en management in te zetten. Die kans heb ik gekregen. Eerst ging ik parttime aan de slag, dit werd al snel fulltime in de rol van managementassistente en sinds 2019 mag ik mezelf trotste mede-eigenaar noemen van dit mooie bedrijf.”

Verhuur- en tourbedrijf

Green Bikes is een verhuur- en tourbedrijf met inmiddels twee vestigingen in het centrum van Barcelona. “We verhuren fietsen en we organiseren zelf tours. We bieden fietstours aan in het Nederlands, Duits en Engels. We organiseren daarnaast ook tours voor scholen en bedrijven. We hebben veel vaste klanten er zijn scholen die al jaren bij ons boeken. Een fietstour is een mooie manier om de stad te leren kennen. De route voert je langs verschillende highlights van de stad, waaronder de Sagrada Familia, het oude centrum El Gotico, de Arc de Triomf en de beroemde Rambla. We bieden ook een tour aan naar de berg Montjuic, per e-bike natuurlijk. Vanaf hier heb je een prachtig, schilderachtig uitzicht op de stad en de Middellandse Zee.”

Fietstour Barcelona

Verspaanst

Tijdens de coronaperiode was Green Bikes 1,5 jaar dicht. Rowan vertelt: “Ik ben toen een jaartje teruggegaan naar Nederland, maar dat was ik snel weer zat. Ik ben denk ik te verspaanst. We werken wel veel voor en met Nederland, maar dat doe ik toch echt het liefst vanuit Spanje. Green Bikes werkt onder andere samen met het Nederlandse Baja Bikes. Wij verzorgen voor hen de fietstours, maar mensen kunnen natuurlijk ook rechtstreeks bij ons boeken. Baja Bikes heeft echter de naam en ik merk dat wij op dit gebied nog een slag moeten maken. Dat is ook waar ik me de komende periode meer op wil gaan focussen. We doen nu veel losse verhuur, maar de tours zijn natuurlijk het leukste om te doen. We werken nu met een team van ongeveer 13 mensen. We hebben aan aantal gidsen en medewerkers in de tourshop die de reserveringen verzorgen. Zelf ben ik vooral op de achtergrond actief. Zo werk ik onder andere aan een nieuwe website om Green Bikes meer op de kaart te zetten en onderzoek ik nieuwe mogelijkheden voor samenwerkingen met bijvoorbeeld hotels.”

Verschillen

De vraag in hoeverre ondernemen in Spanje verschilt met ondernemen in Nederland kan Rowan naar eigen zeggen niet beantwoorden. Zij licht toe:  “Ik ben nooit ondernemer geweest in Nederland, dus dat is lastig vergelijken, maar ik merk wel dat dingen hier anders gaan. Mañana, mañana wil ik het noemen, want het is gewoon keihard werken, maar het gaat allemaal wel wat langzamer en chaotischer. Je krijgt als bedrijf geen bericht als de regels wijzigen. Zo gelden er sinds kort beperkingen op de groepsgroottes en de fietsen moeten allemaal worden geregistreerd. We kwamen hier achter via een bericht in het nieuws. Dan moet je er dus zelf achteraan. De gemeente gaat in augustus ook gewoon drie weken dicht, dus dan kan je niks regelen.”

Geen siësta

“Spanje staat verder natuurlijk bekend om de siësta’s. Wij gaan tussendoor niet dicht. We eten meestal in de winkel tussen de tours door. De medewerkers vinden dit prima. We hebben een heel leuk team en we zijn flexibel naar elkaar toe. In de winter is het rustiger en dan mag iemand echt wel een keertje wat eerder weg. Dit wordt in de drukke zomerperiode gecompenseerd. In de winter zijn we vooral bezig met het onderhouden van de fietsen en het in orde maken van de winkel. Alle 270 fietsen krijgen dan een beurt. Het seizoen loopt ongeveer van begin maart tot eind november. We merken een piek tijdens de Nederlandse vakanties. Nederlanders en fietsen; het blijft een gouden combinatie.”   

Bezoek jij binnenkort de Catalaanse hoofdstad? Op www.greenbikesbarcelona.com vind je alle informatie over de verhuur- en tourmogelijkheden van Green Bikes.

Green Bikes Barcelona

Carrer Escudellers 48 | Barcelona | 
T: +34 933013612 | E:greenbikesbcn@gmail.com | Wwww.greenbikesbarcelona.com |