Skip links

Museum Hoeksche Waard

Wat doet Museum Hoeksche Waard?

Op een kwartier rijden van Rotterdam, vlakbij de A29, vindt u het Museum Hoeksche Waard. De twee kapitale naast elkaar gelegen rijksmonumenten vormen samen een sfeervol historisch complex!

In het museum ontmoet u de ambachtsvrouwe, herenboer, dorpsdokter, vakman, winkelierster, landarbeider en het schoolkind. Duidelijk wordt de ongelijkheid, die vroeger als vanzelfsprekend bestond tussen heren en arbeiders en tussen mannen en vrouwen. U ziet hoe men vroeger leefde en werkte. Van de rijke herenboer tot de arme landarbeider, allemaal hebben ze de Hoeksche Waard gevormd tot wat ze nu is.

De monumentale herenboerderij Oost-Leeuwenstein stamt uit de 17e eeuw en het bijbehorende unieke zomerhuis uit de 18e eeuw. De grote schuur is ruim 150 jaar geleden verbouwd tot het huidige ‘middenlangsdeeltype’ dat kenmerkend is voor de Hoeksche Waard. Hier woonden boeren met veel land en oogst, waarvoor ze grote schuren nodig hadden. De familie Leeuwenburgh heeft hier generaties lang gewoond en geboerd.

Naast de herenboerderij kunt u ‘t Hof van Assendelft vinden. In dit prachtige 18e eeuwse ambachtsherenhuis stapt u in een andere wereld, die van de welgestelde klasse. Beneden zijn stijlkamers ingericht met objecten uit de vaste collectie. Een historische keuken, kelder, opkamer met bedstede en een statige salon, dompelen u onder in de 19e eeuw. Bijzonder is het bijna 200 jaar oude panoramabehang in de salon. Op de bovenverdieping treft u ambachtsvrouwe Sara Louisa du Faget van Assendelft en ontdekt u hoe de Hoeksche Waard door de eeuwen heen is gemaakt.

*Vanwege het strenge coronaprotocol is ’t Hof van Assendelft uitsluitend te bezoeken tijdens speciale activiteiten zoals lezingen.

Wat heeft Museum Hoeksche Waard u nog meer te bieden? Dat kunt u allemaal vinden op onze website!

Dirk-Jan List

Contactgegevens
Telefoon: 0186-601 535
E-mail: directie@museumhw.nl
Website: www.museumhw.nl

Locatie
Hofweg 13
3274 BK Heinenoord

Berichten van Museum Hoeksche Waard

Hondenkar
Geschiedenis

Hondenkar – vergeten beroepen

Tegenwoordig zijn de meeste voertuigen gemotoriseerd. Dat was vroeger heel anders. Ruim een eeuw geleden hadden we paarden nodig om wagens te trekken: van platte

Lees verder »

OOK UITGELICHT WORDEN OP ONZE WEBSITE?

CHECK DE MOGELIJKHEDEN
Hoeksche Vrienden