Het jaar 2024 zit komt steeds dichter tot zijn einde. Ook dit jaar zijn er weer allerlei ontwikkelingen geweest met een bepaalde impact en met de aanstaande wijzigingen in de wetgeving, gaat er in 2025 ook het een en ander veranderen.
In 3 vragen blikt Marytha terug op de belangrijkste momenten van 2024, spreekt ze een aantal gedachtes uit op basis van de komende wetswijzigingen en afsluitend geeft ze nog een tip waar je als ondernemer op kan letten op het gebied van HR.
Voordat we vooruitkijken naar 2025, blikken we eerst kort terug op 2024. Een jaar met een krappe arbeidsmarkt. Daarom des te belangrijker om goed voor jouw personeel te zorgen, zodat deze gemotiveerd blijven om voor jouw onderneming te blijven werken. Marytha, wat zijn dit jaar voor jou de focuspunten geweest op het gebied van HR-ondersteuning?
Ha Bas, leuk dat je dit aan mij vraagt. Afgelopen jaar heb ik weer veel wervingsopdrachten mogen doen. Dit waren vragen voor starters met een MBO of HBO opleiding, maar de meeste vraag lag toch wel gewoon zoals altijd naar personeel met kennis en ervaring tussen de 30 en 50 jaar. Dit is niet nieuw. Deze groep is het meeste gewild en weet dit ook.
Werkgevers trekken dan ook alles uit de kast om te zorgen dat deze werknemers het naar hun zin hebben en kunnen doorgroeien. Daar is iedereen zich inmiddels wel bewust van. De uitdaging ligt voornamelijk bij het kleine MKB om deze goede ervaren werknemers te kunnen behouden. Er moet natuurlijk net een gaatje zijn waardoor iemand kan doorgroeien.
Daarnaast hebben we de groep starters. De Z generatie, met een andere kijk op werk en privé. Erg interessant en daar hebben we gewoon mee te maken. In 2024 heb ik weer meer dienstverbanden voor 32 uur per week afgesloten dan in 2023. Man en vrouw werken graag beiden 4 dagen en maken steeds meer gebruik van aanvullend betaald ouderschapsverlof. De alleenstaande jongere zal wel sneller een fulltime baan aannemen als hij of zij hoge huur- of hypotheeklasten heeft. Woont de jongere nog bij ouders thuis dan zijn ze vaak aan het sparen om op zichzelf te kunnen gaan wonen en helpt een goede fulltime baan hierbij.
Ook zag ik afgelopen jaar een toename van schoolverlaters direct van de HAVO of VWO. Zij kozen niet voor de reguliere MBO of HBO opleidingen, maar juist voor werkend leren en lieten hun opleiding door de werkgever betalen. De BBL opleidingen voor het HBO zijn in opkomst terwijl de reguliere HBO opleidingen een grote vroegtijdige uitstroom van studenten hebben. Daarnaast zie je een toename van starters die de verkorte MBO en HBO opleidingen hebben gekozen, om sneller uit de schoolbanken te zijn en geld te kunnen verdienen.
Voor de werkgevers ligt hier de uitdaging om deze jonge onervaren werknemers goed te begeleiden en kennis laten opdoen. Helaas zag ik het afgelopen jaar dat deze jonge werknemers snel wisselden van baan en dan uiteindelijk toch worden ingewisseld voor meer ervaren werknemers. Door de arbeidskrapte hebben werkgevers vaak niet de tijd en ruimte om onervaren starters aandacht te geven.
Dan 2025. In 2025 gaat het kabinet zich richten op het verbeteren van de sociale zekerheid en maatschappelijke samenhang. Er wordt onder meer gesproken over het inkorten van de WW-uitkeringen, het stopzetten van transitievergoedingen voor grote werkgevers bij zieke werknemers en strengere regels voor nulurencontracten en uitzendwerk. Hoeveel impact gaat dit hebben op bedrijven en waarom?
Even voor de beeldvorming; we hebben een heel laag werkeloosheidscijfer op dit moment. Iedereen die kan werken heeft werk. Uitzendkrachten zijn nodig voor de flexibele schil bij werkgevers. Logisch dat daar dezelfde rechten en plichten liggen als voor het eigen personeel. Lastig wordt het voor de seizoenbedrijven en de horeca die veel werken met ZZP’ers en nulurencontracten. Dit zal het komende jaar zeker impact krijgen. Al denk ik dat het voor de echte ZZP´er geen invloed heeft. Werkgevers zullen komend jaar hun ZZP opdrachten kritisch moeten gaan bekijken. De nieuwe wetgeving heeft op dit moment nog veel losse eindjes en het is nog onduidelijk hoe dit vorm gaat krijgen.
Welke tips geef jij bedrijven mee voor het komende jaar? Wat zijn de belangrijkste punten?
Zorg dat er ruimte is voor de starter en voor werkend leren. Als een werkgever capaciteit mist om een nieuwe werknemer goed te begeleiden zul je als werkgever intern de werkverdeling anders moeten inrichten.
Maak inzichtelijk op welke reguliere functies je uitzendkrachten, nulurencontracten en ZZP´ers hebt ingezet.
Zorg dat je een goede HR partner hebt voor al je HR vragen. Bel gerust met mij😊
Have Fun
Respect People
Make Money
Tot snel!
Marytha Zuurmond