Skip links
De dood

De dood in de etalage

Share

In de ‘buurtwinkel’ De PassieHoek vind je onder andere zelfgemaakte cadeaus, streekproducten van Molen Landzigt en het werk van lokale kunstenaars. Ook Philia Uitvaartbegeleiding ‘ligt op de plank’. “Ik wil aanwezig zijn met de dood”,  stelt uitvaartbegeleider Peggy de With. “Gewoon tijdens het winkelen, want de dood is onderdeel van het leven.”  

Peggy zet zich al jaren in voor meer openheid en (keuze)vrijheid rondom de uitvaart. Zo startte zij in samenwerking met Stichting Welzijn Hoeksche Waard de eerste Rouwkeuken van Nederland. De Rouwkeuken is een laagdrempelige manier om mensen met elkaar in contact te laten komen en ervaringen rond het rouwproces met elkaar te delen. Peggy is ook een degene die de mogelijkheid van natuurbegraven in de Hoeksche Waard op de kaart heeft gezet en op dit moment vraagt zij meer aandacht voor resomeren, een nieuwe vorm van lijkbezorging waarbij gebruik wordt gemaakt van water.

Meer keuzevrijheid  

Begraven of cremeren, meer ‘smaken’ zijn er niet. Tenminste, dat is bij veel mensen de heersende gedachte. Een rare situatie vindt Peggy het, want: “Veel te beperkend. Ik wil mensen meer keuzevrijheid geven als het om de uitvaart gaat”, stelt Peggy. “Daarom ben ik nauw betrokken bij nieuwe initiatieven, zoals natuurbegraven en resomeren. Dit laatstgenoemde is in Nederland nog niet toegestaan, maar het kabinet werkt aan een nieuw wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. Dan hebben mensen straks keuze uit vier: begraven, cremeren, natuurbegraven en resomeren. Resomeren wordt ook wel een ‘watercrematie’ genoemd. Door middel van een alkalische vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Resomeren is minder milieubelastend dan cremeren en begraven. Dit kan voor mensen een reden zijn om hiervoor te kiezen. Of omdat het idee van water fijner voelt dan vuur.”

De dood in de etalage

Praten over de dood

“Ik heb geen voorkeur”,  vervolgt Peggy stellig. “Ik wil mensen een keuze bieden. Ik zie het als mijn taak om mensen te informeren over de mogelijkheden. Over de dood praten we liever niet, maar mijn ervaring leert dat het juist helpt om er wel over te praten. Het geeft rust om vooraf de uitvaartwensen door te spreken. Achteraf kan het bespreekbaar maken van de dood helpen bij het rouwproces. Dit is ook de reden waarom ik de dood wil etaleren en een plekje heb in de PassieHoek in Zuid-Beijerland. Ik wil er gewoon zijn voor de mensen en hen in contact brengen met het onderwerp. Ook tijdens het winkelen, want de dood is onlosmakelijk verbonden met het leven.

“We voorzien in een behoefte, waarvan mensen vaak zelf niet weten dat die behoefte er is.”

“Eén keer per maand organiseren we een inloopavond. Ik had nooit durven hopen dat hier zoveel belangstelling voor is. Mensen komen hier om verschillende redenen naartoe. Voor informatie over verzekeringen, met vragen over de  verschillende uitvaartmogelijkheden of voor een kopje koffie en een goed gesprek. We voorzien in een behoefte waarvan mensen vaak niet zelf weten dat die behoefte er is.”

Vind je het moeilijk om de dood bespreekbaar te maken? Peggy denkt graag vrijblijvend met je mee. Neem hiervoor contact met haar op of kom langs tijdens de inloopavond, elke 1e dinsdag van de maand van 19:00 – 20:00 uur, in de PassieHoek aan de Gravin Sabinastraat 40 in Zuid-Beijerland.

De Passiehoek

De PassieHoek is de winkel en sociale ontmoetingsplaats van dagactiviteitencentrum De PassieWaard (onderdeel Alerimus). Hier kunnen mensen terecht voor een kopje koffie of thee en worden zelfgemaakte cadeauartikelen en producten van lokale ondernemers aangeboden.

De Passiehoek

Philia Uitvaartbegeleiding

Torenlaan 2 | 3284 KZ | Zuid-Beijerland | 
T: 06-11193077 | E:algemeen@philiauitvaart.nl | Wwww.philiauitvaart.nl |