Skip links
Ontspanning

Hoe Yoga jou als ondernemer kan helpen!

Share

Wist jij dat je vanuit ontspanning betere keuzes kunt maken? Toch is ontspanning niet vanzelfsprekend. Als ondernemer of zelfstandige sta je eigenlijk altijd ‘aan’, maak je belangrijke keuzes en komen er vaak stressvolle situaties op je pad. En juist dan is ontspanning vaak niet in een oogwenk gerealiseerd! En hier komt yoga om de hoek kijken.

Yoga kan jouw helpen fysiek en mentaal beter om te gaan met stress en makkelijker terug te keren naar ontspanning!

Hoe werkt je stress-systeem?

Jouw autonome zenuwstelsel speelt hier een belangrijke rol en bestaat uit twee delen. De actiestand, oftewel je sympathische zenuwstelsel en je ruststand, je parasympatische zenuwstelsel.

Om dit beter uit te leggen, neem ik je even mee terug naar vroeger.  Naar de oertijd om precies te zijn. Kwam je een wild dier tegen in het bos, dan had je twee opties: vechten of vluchten.

Beide acties activeren het sympathisch zenuwstelsel en maken je klaar voor (fysieke) actie! Je bent klaar om te vechten of om te vluchten. Dat is ons primitieve overlevingsmechanisme. Is de kust weer veilig dan schakelt je lichaam over naar het parasympatische zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat je ontspant en herstelt. Je kunt het eigenlijk zien als jouw gas- en rempedaal.
Omdat het lichaam geen onderscheid maakt tussen fysieke of mentale stress, blijf je vaker of (ongewenst) langer in de actiestand en krijgen je lichaam en geest niet voldoende tijd en rust om te herstellen en raak je overbelast.

Balans tussen jouw gas- en rempedaal.

Bij een gezond dagpatroon is er balans tussen de sympathische en de parasympatische activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust.
Soms meer gas voor fysieke en mentale actie en focus, afgewisseld met remmen voor rust, ontspanning en herstel. Deze balans zorgt ervoor dat je scherper bent en beter kunt handelen in stressvolle(re) situaties. Ons ‘gaspedaal’ en ons ‘rempedaal’ moeten daarom beide even sterk zijn om elkaar in evenwicht te houden.

Kortom, het is van belang dat je niet altijd ‘aan’ staat, maar ook naar de ‘uit’ stand gaat, zodat je lichaam en geest kunnen herstellen. En juist hierbij kunnen yoga en jouw ademhaling je helpen.

Met het beoefenen van simpele yoga en ademhalingsoefeningen kun je jouw lichaam makkelijker terug richting je rustsysteem laten gaan.

Is jouw interesse gewekt? Ik vertel je er graag meer over!

711 YOGA

Mijlweg 23 | 3295 KG | ‘s-Gravendeel
T
: 06-50616382 | E: info@schrijvenisblijven.nl | W: www.711yoga.nl |