Skip links
Nori Mallorca

Van de Mookhoek naar Mallorca

Share

Op de achtergrond klinkt sfeervolle live muziek en gezellige geroezemoes. Het is vier uur in de middag en de laatste gasten staan op het punt om te vertrekken. Het seizoen loopt ten einde. Zeven maanden knallen en dan vijf maanden dicht. Het is voor Liza van Rijn, mede-eigenaresse van Noir Mallorca, de normaalste zaak van de wereld.

Het is inmiddels acht jaar geleden dat Liza, toen 22, de Mookhoek verruilde voor Mallorca. Ze werkte hiervoor in de horeca in Dordrecht en via via kon zij aan de slag bij een restaurant in het zonnige Mallorca. Drie jaar geleden kreeg zij de kans om samen met een groep ondernemers een nieuw horecaconcept te starten. Noir Mallorca werd geboren. Een gezellige food- en koffiebar waar gasten kunnen genieten van een goed ontbijt, heerlijke lunch en de lekkerste cocktails.

Een stukje Nederland in het Spaanse Mallorca  

Noir Mallorca ligt in het toeristendorpje Cala D’or. Liza vertelt: “Het is een populair gebied voor toeristen, maar we misten een plek waar je terecht kunt voor een goede bak koffie en een ontbijt. Met Noir Mallorca vormen we een perfecte aanvulling op het bestaande horeca-aanbod. We richten ons grotendeels op de toeristen die de regio bezoeken en een goed ontbijt is natuurlijk onmisbaar tijdens de vakantie.”
Op de menukaart staan gerechten die je ook in Nederland vaak op de kaart ziet. “Het klassieke broodje carpaccio natuurlijk”, lacht Liza. “Eieren of een toast met avocado doen het ook altijd goed. En natuurlijk goede koffie. We serveren de beste koffie van het dorp. De meubels komen trouwens ook allemaal uit Nederland. Noir Mallorca is een klein stukje Nederland in Spanje.”

Mañana, mañana

Maar er zijn ook grote verschillen. Het weer natuurlijk en de cultuur. Liza legt uit: “Het mañana, mañana cliché is hier echt waar. Laatst hadden we een loodgieter nodig. Dan duurt het wel even voordat er iemand op komt dagen. De aanpakkersmentaliteit mis ik soms wel, maar aan de andere kant is het hierdoor wel een stuk relaxter. Het werk zelf is sowieso anders, doordat we met toeristen te maken hebben. Mensen genieten van hun vakantie. Zij hebben de tijd en rust en het hoeft allemaal niet zo snel. Dat is echt heel fijn. Ook mijn eigen dagen zijn anders dan in Nederland en dat bevalt me heel goed. Hier neem ik regelmatig na mijn werk een duik in de zee. In Nederland plofte ik na het koken op de bank.”

Seizoenswerk

Noir Mallorca is alleen tijdens het seizoen geopend. Dat betekent zeven maanden knallen en in de winter vijf maanden dicht. “De winterstop gebruiken we voor het maken van nieuwe plannen en het aantrekken van personeel. We werken met een internationaal team en dat is ontzettend leuk. Tijdens de vorige sluitingsperiode ben ik twee maanden in Indonesië geweest. De laptop gaat mee en de zaken gaan op afstand gewoon door. Ik ben reislustig en dit past bij mij. Tijdens mijn reizen bezoek ik natuurlijk andere restaurants om inspiratie op te doen. We willen ons foodconcept blijven vernieuwen. Ik merk wel dat ze in Spanje iets achterlopen op de foodtrends. Zo hebben we pas sinds dit jaar veganistische gerechten op de kaart. Hier hoefden we vijf jaar geleden echt niet mee aan te komen.”

Vakmanschap

Een ander verschil is volgens Liza het feit dat in Nederland de horeca is ‘gedegradeerd’ tot een bijbaantje. “Ontzettend zonde! In Spanje wordt de horeca gelukkig nog steeds gezien als een vak. Zelf heb ik de hotelschool gedaan in Breda en ik volgde de opleiding Horeca Ondernemer Manager. Horeca is meer dan het serveren van een gerecht, het draait ook om gastheerschap en ik denk dat we dit met Noir Mallorca heel goed overbrengen. De sfeer is gemoedelijk en gasten voelen zich op hun gemak. We organiseren regelmatig optredens met live muziek en mensen zijn altijd welkom voor een drankje. We hebben ook speciale cocktaildagen. In Spanje gaat een drankje eigenlijk zelden zonder eten, maar bij ons kan dat wel. Dit valt bij de toeristen in de smaak. We draaien goed.”

“In Nederlands is werken in de horeca een bijbaan geworden, hier is het nog echt een vak.”

Horecacollectief

Noir Mallorca is onderdeel van een horecacollectief ‘the mood projects’ dat inmiddels vijf restaurants telt. “We zijn een groep enthousiaste ondernemers en leren van elkaar. Voor mij was het ondernemen wel even wennen. Nu houd ik me bijvoorbeeld ook bezig met de administratie en inkoop, maar ik sta het liefst op de werkvloer. Dan ben ik op mijn best. De mensen de beste ervaring geven. Zij zijn op vakantie en komen naar ons toe om hun geld uit te geven. Hier hebben ze het hele jaar hard voor gewerkt. Ik vind het fijn om mensen te zien genieten en ik ben dankbaar dat we hieraan kunnen bijdragen.”

NORI MALLORCA

Carrer de Santanyí n9 | 07660 | Cala D’or Illes Balears, España
T: +34-602585441 | Einfo@noirmallorca.com | Wwww.noirmallorca.com |