Skip links
Ademwerk

Ademwerk

Share

Je kent het wel: je bent kapot en moet echt even uitblazen…. Maar wist je dat die uitademing, die zucht, letterlijk zorgt voor opluchting? Het is jouw brug naar ontspanning.

We zijn allemaal steeds bewuster bezig om ons lichaam en brein gezond te houden met een daarbij behorende levensstijl. Door bijvoorbeeld bewuster en gezonder te eten, voldoende te bewegen en rust toe te voegen aan ons vaak zo drukke bestaan. Misschien doe jij zit zelfs al door het beoefenen van yoga of mindfulness en ervaar je hier de voordelen al van.

Maar er is nog een tool die steeds meer mensen ontdekken voor een bewuster, gezonder en meer ontspannen leven. En dat is de ademhaling! Iets wat we gemiddeld zo’n 22.000 keer per dag doen, maar bijna nooit bewust.

Bewust ademen met behulp van ademwerk (of breathwork) leert je om weer volledig adem te halen en helpt je te verbinden met jouw lichaam en energie.

711 Yoga Ademwerk

Ademwerk – The next big thing

Maar wat is ademwerk nu precies?
Ademwerk kun je eigenlijk kort omschrijven als bewust en gefocust ademen. Maar ademwerk is meer dan alleen dat! Wanneer je tijdens ademwerk begeleid wordt om jouw adem verbonden te maken, kun je deze zelf inzetten als een krachtige manier voor je lichaam en geest. Waarbij je onderdrukte stress en fysieke en/of mentale spanning naar de oppervlakte laat komen en dit (makkelijker) los kunt laten, zodat er ruimte is voor ontspanning.

En dat met een tool die je gewoon al bij je draagt: jouw ademhaling!

Door middel van ademwerk worden onbewust – in ons lichaam – opgeslagen mentale en fysieke spanningen losgelaten, waardoor je een stuk relaxter door het dagelijkse leven gaat. En wie wil dat nou niet? ­­ Maar deze manier van ademen heeft nog veel meer voordelen:

– Het vermindert stress
– Werkt energie verhogend
– Helpt de bloedcirculatie
– Voert gifstoffen af
– Versterkt je houding en longen
– Verbetert je nachtrust
– Verbetert je focus en houdt je scherp
– En het helpt makkelijker te ontspannen

Zo geeft jouw ademhaling je letterlijk rust en ruimte, iets wat iedere ondernemer in zijn of haar drukke bestaan wel kan gebruiken.

Ademwerk oefening

Onrustig of zenuwachtig voor een presentatie of grote opdracht?
Deze oefening helpt je focussen!

Wanneer: ’s morgens of overdag

Houding: ga actief zitten
Doel: scherpstellen
Tijd: circa 10 minuten

De oefening:
Adem 5 keer in en uit:
Adem in door de neus, ontspannen uit door je mond.
Let op: de inademing start in je buik!

Houd de vijfde ademhaling 5 tellen rustig vast.
Adem zo lang mogelijk ontspannen uit.

Herhaal dit 3 keer

Neem daarna de tijd om rustig terug te keren naar jouw natuurlijk ademhaling.

Christine Oskam

Meer weten? Hier vind je alles over #ademwerk.