Skip links
Biologische boer

Biologisch boeren is alles behalve saai

Share

Peter en Aga van de Erve hebben een biologisch akkerbouwbedrijf in Goudswaard. Ze telen onder andere uien, aardappelen, bietjes, penen, rabarber, pompoenen en kruiden. Sinds een aantal jaar boeren ze biologisch. Dat is volgens Peter elke dag weer een uitdaging, maar juist dat maakt het boeren volgens hem zo leuk.

“Mensen denken vaak dat ons werk saai is”, begint Peter zijn verhaal. “Een beetje zaaien en oogsten, maar weet je dat er ontzettend veel komt kijken bij natuurinclusief boeren? We
werken binnen de grenzen van de natuur en dat is elke keer weer spannend, want de natuur laat zich niet ‘managen’. Het is een leerproces. Een ontdekkingstocht met vallen en opstaan.”

GROENBEMESTERS

Natuurinclusief boeren is samenwerken met de natuur. Dat begint volgens Peter met een goede bodem. “We gebruiken geen kunstmest, maar in plaats daarvan zaaien we de akkers
na het reguliere oogsten in met groen. Groenbemesting verbetert de bodemstructuur, doordat de planten zich wortelen. Dit helpt verdichting tegen te gaan en versterkt het
watervasthoudend vermogen. Daarnaast houdt groenbemesting het organische stofgehalte in de bodem op peil. Dit komt weer ten goede aan volggewas. Er bestaan veel verschillende soorten groenbemesters. Het is een kwestie van uitproberen welke soorten het beste werken. Dat is sterk afhankelijk van een groot aantal variabelen, zoals bodemtype, klimaat en ligging. Ik gebruik onder andere gele mosterd, bladrammenas en klaver.

Deze laatstgenoemde heeft het vermogen om stikstof uit de lucht te vinden en om te zetten in een voor een plant opneembare vorm. Er zijn ook groenbemesters die aaltjes bestrijden of de overdracht van virussen door aaltjes kunnen beperken.”

LEREN DOOR TE DOEN

Wat gebeurt er na afloop met de groenbemesters? Peter legt uit dat de planten niet winterhard zijn en in twee tot drie maanden afsterven. “Er blijft een organische stof achter die we gemakkelijk kunnen ploegen. Dan neemt de natuur het weer van ons over. De stoffen worden afgebroken door bijvoorbeeld wormen, insecten, schimmels en bacteriën. Het resultaat is een vruchtbare bodem, klaar om in te zaaien. Al deze maatregelen moeten uiteindelijk zorgen voor een hogere gewasopbrengst, maar als je net begint met biologisch boeren is het echt een kwestie van uitproberen. Bij sommige gewassen zagen we meteen het eerste jaar al positieve effecten. Bij andere gewassen zijn de resultaten pas op de langere termijn zichtbaar. Daarbij zijn we ook afhankelijk van het weer. Het is dus elke keer
weer spannend en soms moeten we onze tactiek aanpassen. Biologisch boeren betekent leren door te doen.”

P.C. VAN DEN ERVE BIOLOGISCHE AKKERBOUW

Nieuwendijk 19 | 3267 LZ | Goudswaard
T: 0186-661568 | Epc-er@planet.nl | W: – |