Skip links
Tuin

De tuin watergeven; wanneer, hoeveel en hoe vaak?

Share

In warme periodes is het belangrijk om de tuin voldoende water te geven. Maar hoeveel water en wanneer geef je water aan de planten in je tuin?

Feiten en fabels over de tuin:

Een ‘jonge’ tuin heeft meer water nodig dan een ‘oude’ tuin
Feit: In de Hoeksche Waard hebben wij het geluk dat we een hele mooie kleigrond in onze tuinen hebben liggen, wat betekent dat de grond het water goed vasthoud. Hierdoor hebben ‘oude’ tuinen, vanaf ongeveer 3 jaar oud, minder water nodig. De wortels van de planten zijn diep geworteld en kunnen voor een aantal dagen vocht uit de grond halen. Bij net geplante of verplante groen is het een ander verhaal, doordat zij nog te weinig wortels hebben is de opnamecapaciteit te klein. Daarom gaat een jonge boom direct in ruststand bij gebrek aan water. Het is dan ook nodig om nieuwe aanplant regelmatig extra water te geven.

Geef je tuin in warme periodes elke dag een beetje water
Fabel: Geef af en toe een flinke hoeveelheid water, bvb 1 x per week. Dit is beter dan dagelijks een kleinere hoeveelheid. Want zo worden de wortels weer lui, en dat wil je niet. De vuistregel voor het water geven is dat er per plant ongeveer 2,50 cm water per week nodig is. Dit is dus wel sterk afhankelijk van de soort plant, het type bodem en de locatie; staat de plant in direct zonlicht of in (gedeeltelijke) schaduw? Jonge planten hebben meer water nodig en goed gedraineerde (zand)grond droogt sneller uit. Belangrijk is om naar de plant te kijken, staat hij mooi te ‘shine’ in je tuin, dan doe je het goed, maar ziet het blad er een beetje verdroogt uit, geef hem dan wat extra water.

Je planten herstellen na een korte droge periode
Feit: Hebben de planten een korte droogteperiode gehad en zijn de wortels niet te veel beschadigd, dan is de kans groot dat de planten zullen herstellen van de droogtestress.

De eerste signalen van droogtestress herken je in de oudere bladeren van de plant en de afhangende bladeren. Over het algemeen kun je bladeren aantreffen die geel verkleurd zijn, opkrullen of bruin worden. Na enige tijd zullen deze bladeren van de plant af vallen. Geef de plant een korte periode wat extra water om te herstellen. Na een paar weken zal hij weer als nieuw zijn.

Krukla Tuinen

T: 06-37376331 | Einfo@krukla-tuinen.nl | W: www.krukla-tuinen.nl |