Skip links
Jeroen Rijsdijk

Jeroen Rijsdijk: Van speler bij de F’jes SHO tot in Het Kasteel

Share

We kennen Jeroen Rijsdijk tegenwoordig als de hoofdtrainer van Sparta Rotterdam, maar hoe is hij hier gekomen? We blikken samen met de voormalige ‘Beijerlander’ terug op zijn carrière. Een verhaal over persoonlijke ontwikkeling en de reis naar de top, dat ook voor jou als (toekomstige) ondernemer interessant kan zijn. Van speler bij de F’jes SHO tot in Het Kasteel.

Tegenwoordig woont Jeroen in Rotterdam, maar de eerste 21 jaar van zijn leven bracht hij door in de Hoeksche Waard. Hij begon als kleine jongen bij de F’jes SHO. Hij had duidelijk talent en op zijn veertiende zat hij in de jeugdopleiding van Feyenoord. De stap naar betaald voetbal heeft hij net niet gehaald, maar dat zorgde volgens hem juist voor een bijzondere persoonlijke ontwikkeling.

Licentiepunten

Jeroen Rijsdijk legt uit: “De trainersopleiding werkt simpel gezegd met een puntensyteem. Hoe meer cursussen je volgt en hoe meer praktijkervaring je hebt, hoe meer punten en hoe hoger het niveau waarop je mag coachen. Op dit niveau in de Eredivisie komen trainers vaak uit het betaald voetbal. Deze ervaring telt mee voor de punten, maar de stap naar betaald voetbal heb ik net niet gemaakt. Mijn weg naar de top verliep daarom iets anders. Ik heb tot mijn 32ste gevoetbald op het hoogste amateurniveau. Hiernaast ben ik altijd werkzaam geweest in het bedrijfsleven. Na mijn vwo op de Willem van Oranje heb ik bedrijfseconomie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Een bedrijf kun je heel goed met een elftal vergelijken. Het gaat om verantwoordelijkheden, duidelijke doelstellingen en de juiste mensen op de juiste plaats. Wie is de aanvaller en wie is de laatste man die de rust bewaart? Ik ben een organisator in hart en nieren en heb altijd individuen en teams geholpen om zich te ontwikkelen. Deze ervaring komt mij nu als trainer heel goed van pas. De afgelopen jaren heb ik verschillende opleidingen gevolgd en gaf ik les op het HBO. Hiermee haalde ik net zoveel punten als iemand die vanuit het betaald voetbal komt.”

“Ik heb kunnen leren door te doen en was niet bang om fouten te maken''

Fouten maken mag

Dat is voor Jeroen naar eigen zeggen persoonlijk een voordeel. “Door te beginnen aan de onderkant van het amateurvoetbal heb ik de tijd en kans gekregen om mezelf te ontwikkelen en bij te schaven waar nodig. Ik ging regelmatig op mijn bek, maar dat is een leerproces waar we allemaal doorheen moeten. Ook de oud profvoetballer die vanaf het veld ineens een team aan moet sturen. Maar met als verschil dat ik toen nog onzichtbaar was voor de pers. Als ik faalde dan werd dit niet breed uitgemeten in de media. Ik heb kunnen leren door te doen en was niet bang om fouten te maken. Ik kon mezelf vrij ontwikkelen. Dat heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben en daar ben ik dankbaar voor.”

Transfers Jeroen Rijsdijk

Jeroen begon zijn trainerscarrière bij ASHW als assistent-trainer. Hierna keerde hij voor een periode van vijf jaar terug naar zijn vertrouwde club in Oud-Beijerland als hoofdtrainer van SHO. Anders clubs waar Jeroen werkte, waren achtereenvolgens Excelsior Maassluis, Sparta, Jong Sparta en Almere City. In 2021 keerde hij terug in Het Kasteel. Eerst als hoofd van de jeugdopleiding, later als assistent-trainer en sinds de zomer van dit jaar kennen we Jeroen als de hoofdtrainer van Sparta.

Jeroen Rijsdijk

Stap voor stap ontwikkelen

Heeft hij hiermee zijn jongensdroom waargemaakt? “Een jongensdroom wil ik het niet noemen. Als je als jong ventje bij de F’jes speelt, heb je nog geen idee wat je mogelijkheden zijn, hoe ver je kunt komen en waar je plafond ligt. Dat laatste weet ik nu trouwens ook nog niet. Mijn loopbaan ontwikkelt zich stap voor stap. Kansen pakken op het moment dat die zich voordoen, je omringen met de juiste, fijne mensen én jezelf blijven ontwikkelen. Tussen de trainer die ik vroeger was bij SHO en de trainer die ik nu ben, zit een wereld van verschil. Als je net begint, denk je vaak dat je het allemaal wel weet, maar je komt er snel achter dat er nog zoveel te leren valt. Zo sta ik er ook in als trainer. De afgelopen jaren heeft de club al mooie stappen gemaakt en ik hoop deze ontwikkeling door te kunnen zetten. Ook hier zie ik veel overeenkomsten met het ondernemerschap. Als team moet je net zo goed een duidelijke visie en DNA hebben. Wat wil je als club uitstralen? Welke speelwijze past bij ons publiek? Als Rotterdamse club past ons de ‘niet lullen, maar poetsen’-aanpak. We willen voor onze supporters en sponsors herkenbaar zijn. We denken en handelen als een merk. Om te winnen heb je een duidelijke strategie nodig én concurrentie. Dat geldt ook voor ondernemers. Concurrentie klinkt vaak eng, maar houd je scherp en je kunt er juist van leren. Dit zijn allemaal zaken waar ik me als trainer mee bezighoud, naast het fysiek coachen van team op het trainingsveld en tijdens de wedstrijd.”

Vorig seizoen eindigde Sparta op de zesde plek in de Eredivisie. Op de vraag waar Jeroen Rijsdijk met zijn team dit jaar hoopt te eindigen antwoordt hij: “Vanuit financieel oogpunt streven we naar een positie boven het spelersbudget en het zou natuurlijk geweldig zijn als we weer ergens bovenaan in het linkerrijtje eindigen, maar wat ik vooral belangrijk vind is een aantrekkelijk spel voor onze fans en daar zetten we ons maximaal voor in.”