Skip links
Pensioenplan

Een goed pensioenplan is altijd maatwerk

Share

Sinds juli dit jaar zijn de pensioenregels veranderd. “Voor veel mensen, werkgevers, werknemers maar ook directeur-grootaandeelhouders, ZZP-ers en particulieren, zijn de gevolgen onduidelijk. “De behoefte aan uitleg over een goed pensioenplan is groot”, stelt Stephan Pons, pensioenadviseur van Overwater Verzekeringen Pensioenen Hypotheken in Mijnsheerenland. “De onrust die nu heerst, kunnen wij wegnemen,” vult collega Patrick van der Lee aan. “Wij zijn sterk in het vinden van passende oplossingen voor iedere situatie. Zo blijft de pensioenopbouw óók bij de nieuwe pensioenregels betaalbaar.“

“Wij nemen de onrust weg door alle veranderingen toe te lichten en geen tijdsdruk neer te leggen bij de werkgever. Samen brengen we de stappen voor de komende jaren in kaart en maken we een realistische planning”, vertelt Patrick. “Vanzelfsprekend wordt het personeel daar ook bij betrokken. Goede pensioencommunicatie richting werknemers is cruciaal en versoepelt de overstap naar de nieuwe regels”, aldus Stephan.

Out of the box

Beide pensioenadviseurs beschikken over veel ervaring in hun branche. Stephan: ”Ik vind het leuk om het verhaal achter al die droge cijfertjes te vertellen. Daarnaast wil ik onze klanten zo goed mogelijk helpen. Dat betekent out of the box denken. Dat maakt het werk uitdagend. Het geeft mij veel voldoening als ik aan iemand uitleg wat de huidige pensioenwet inhoudt en ik zie opeens een grote glimlach verschijnen. Dan is mijn vertaalslag gelukt, gaan de cijfertjes leven, komen mensen in actie en kijken ze vooruit. Ook jongeren.”

Patrick is eveneens van mening dat een pensioen zoveel meer is dan alleen wat cijfers. “Ik ben me zeer bewust van mijn verantwoordelijkheid als ik een betaalbare regeling adviseer waarbij de gezinnen van medewerkers verzorgd achterblijven en mensen in staat worden gesteld om er later een prettige levenstandaard op na kunnen houden. Ik ben betrokken bij onze klanten en ik vind het mooi om de belangen van werkgever en medewerkers op de juiste manier samen te brengen. Daar ligt voor mij de uitdaging”, zegt hij.    

Overgangsperiode

Maar nu even naar de nieuwe pensioenwet. Wat zorgt nu voor die onrust? “Uitgangspunt is dat iedereen voortaan met zijn pensioen gaat beleggen. Opbouwen van een gegarandeerd pensioen is niet meer mogelijk. Dat vraagt onder meer om extra begeleiding van werknemers”, legt Stephan uit. “Daarnaast wordt er geen verschil meer gemaakt in leeftijd. In bijna alle huidige pensioenregelingen start je als jongere met een lage premie en krijg je als oudere werknemer een hogere pensioenpremie. We zitten nu in een overgangsperiode, maar straks moet de werkgever voor elke medewerker hetzelfde percentage aan pensioenpremie betalen.”

“Alle huidige pensioenregelingen dienen aangepast te worden aan de nieuwe pensioenwet”, vat Patrick samen. “Veel mensen weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken. Ze vinden de nieuwe regels onduidelijk. Al die onrust en onduidelijkheid kunnen wij wegnemen. Op kantoor bij een werkgever, aan het bureau van een werknemer of aan de keukentafel bij een ZZP-er of particulier. “Wij maken een ingewikkeld verhaal helder,” zegt Stephan. “En we adviseren bij het uitwerken van een weloverwogen, passend pensioenplan.”

OVERWATER ADVIES

Wilhelminastraat 6 | 3271 BZ | Mijnsheerenland
T: 0186-820000 | E: info@overwater-advies.nl | W: www.overwater-advies.nl |