Skip links
MP Motorsport

MP Motorsport: Meet the racing family

Share

In Westmaas staat het hoofdkantoor van MP Motorsport. Een beroemd Nederlands raceteam dat behoort tot de wereldtop onder de Formule 1. Hier komen meer dan twintig verschillende nationaliteiten samen met allemaal dezelfde passie: autoracen. Eigenaar Henk de Jong en Teammanager Sander Dorsman geven ons een kijkje in de ‘motorkamer’ van dit toonaangevende bedrijf.

Motorkamer

Zo vader zo zoon

MP Motorsport is sinds 2005 in handen van Henk de Jong. Henk is zelf een groot liefhebber van de racesport en zijn liefde voor de sport wordt overgedragen op zoon Daniël. Als zevenjarige jongen is Daniël vrijwel dagelijks op de kartbaan te vinden. De overname van MP Motorsport was voor Daniël een mooie kans om verder te groeien in de motorsport. Henk licht toe: “De autosport is een ingewikkelde en kostbare wereld. Het is heel anders dan bijvoorbeeld voetbal, waar je je gemakkelijk kunt inschrijven bij de plaatselijke vereniging. Daarbij zijn coureurs voor hun ontwikkeling vaak afhankelijk van de ondersteuning van partners en sponsors. Connecties zijn goud waard. Met MP Motorsport kreeg Daniël de kans om in 2008 de overstap te maken van karting naar de autosport om uiteindelijk door te groeien van de Formule 4 naar de Formule 2.”

Talentversnellers

“MP Motorsport is ooit begonnen met alleen een juniorenklasse”, vertelt teammanager Sander Dorsman. “Tegenwoordig organiseren we teams in elke serie onder de Formule 1. Het is onze ambitie om talent te ontwikkelen en te versnellen. We zijn de trap naar de top van de autosport. Vanuit MP Motorsport zijn er al verschillende talenten doorgestroomd naar de Formule 1. Onze pay-off is niet voor niets ‘accelerating talent’.

We zijn inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd en bewezen platform voor aanstormend autosporttalent.” “Ook Max Verstappen deed in 2013 bij MP Motorsport zijn allereerste testen voor de overstap van karting naar de autosport”, vult Henk aan. “Hij kon meteen door naar de F3. Die serie hadden we toen nog niet, dus we hebben hem laten gaan. Misschien voor ons niet slim, maar dit toont wel waar we voor staan: we willen jonge talenten oprecht verder helpen in hun topsportcarrière.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat MP Motorsport begin dit jaar als één van de weinige teams werd uitgekozen voor deelname aan de nieuwe F1 Academy. 

Met deze nieuwe raceklasse, opgezet door de Formule 1, krijgen ook jonge dames een kans op een carrière in de hoogste klasse van de autosport. Eén van de deelneemsters is de twintigjarige Emely de Heus uit Mijnsheerenland. Zij kwam in 2021 en 2022 al een paar keer eerder uit voor MP Motorsport in de F4. Het team bestaat verder uit de zusjes Amna en Hamda Al Qubaisi, afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Teamwork

Ze komen vanuit de hele wereld naar Westmaas”, vertelt Henk enthousiast. “Niet alleen onze coureurs hebben verschillende nationaliteiten, ook onze mensen op de werkvloer en langs de baan. We delen allemaal dezelfde passie en voelen ons allemaal onderdeel van de ‘racefamilie’. Winnen zit in ons bloed en hier draagt iedereen zijn of haar steentje aan bij. Van de inkopers en engineers tot de pitcrew en de coureurs zelf. Men denkt vaak dat racen een individuele sport is, maar alles draait om teamwork. 

We zijn een platte organisatie waar mensen de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen en eigen ideeën aan te dragen én uit te voeren. Die fijne werksfeer is essentieel voor succes. Door goed werkgeverschap trekken we talent aan en houden we talent vast. Nieuwe aanwas is belangrijk om ons als bedrijf te kunnen blijven ontwikkelen, maar de vaste kern is misschien wel nóg belangrijker. We zijn als team perfect op elkaar ingespeeld en dit is onmisbaar als elke tiende van een seconde telt. Verschillende medewerkers werken al jaren bij ons en hebben zich zelfs vanuit het buitenland permanent in Nederland gevestigd. 

We hebben een aantal huizen in ons bezit waar we onze medewerkers (tijdelijk) kunnen huisvesten. Voor korte bezoeken regelen we meestal een hotel. Zo was hier vorige  week nog een coureur over uit India die langskwam om zijn stoel te passen en kennis te maken. Zelf zijn we ook vaak in het buitenland te vinden. We hebben per jaar zo’n 50 races over de hele wereld.”

The Racing Family

Topsport

“De aanloop naar een race vraagt volgens Sander veel organisatie: “Het is doorgaans een hele (logistieke) operatie om alles – mensen, wagens en onderdelen – op tijd op de juiste bestemming te krijgen. Voor races binnen Europa hebben we eigen trailers, maar voor races buiten Europa zijn we afhankelijk van externe vervoerders. De ene keer gaat alles per vliegtuig, de andere keer per boot. Net wat op dat moment het beste uitkomt en vanuit de organisatie wordt gehanteerd. 

Op de locatie zelf moeten we alles opbouwen, prepareren en testen en vinden de technische controles plaats. De hele organisatie is al een topsport op zich. Zelf maak ik ook veel reisuren. Donderdag naar Bahrein, zondag door naar Saudi-Arabië en nog geen week later zit ik alweer in Australië.” “Het is niet alleen de coureur die moet racen, maar wij allemaal”, vult Henk lachend aan. “Wat begon als hobby is uitgegroeid tot een serieus en toonaangevend bedrijf. Eind vorig jaar heb ik mijn bedrijf ‘De Jong Verpakkingen’ verkocht. 

De komende tijd ben ik nog aan het verpakkingsbedrijf verbonden. Eigenlijk wilde ik het wat rustiger aan gaan doen, maar ik zie binnen MP Motorsport nog verschillende mooie mogelijkheden om verder in te zetten op talentontwikkeling, met als ultieme doelstelling dat iedereen een kans krijgt om kennis te mogen maken met deze mooie sport. Verder wil ik graag meer tijd doorbrengen met mijn kleinzoon op de kartbaan. Het zit in ons bloed: we zijn een echte racefamilie.”